Псориазис е упорито кожно заболяване, което не може да се излекува окончателно. Затова успешното лечение е насочено преди всичко към удължаване периода на ремисия и отсъствие на симптоми.

Когато става въпрос за лечение на псориазис, трябва да се има предвид, че типът на терапията зависи основно от типа на засегнатата кожа. Трябва да се вземат под внимание няколко особености и най-вече фактът, че продукти, действащи добре в една зона на тялото, може да се окажат неефективни, когато се прилагат другаде. Това подчертава нуждата от консултация с лекар. Само така може да се постигне трайно овладяване на псориазисните изяви.

Лечение на псориазис в отделните зони на тялото

Псориазис в зоната на гениталиите. Тази форма на заболяването се среща често, но повечето пациенти не са склонни да коментират и споделят състоянието си. Това може да доведе до отлагане на диагнозата или назначаване на неефективно лечение.

Важно е хората с генитален псориазис да запомнят, че продукти, предписвани за псориазис на ръцете, лактите и др. може да не са безопасни за прилагане в интимната област. Кожата на гениталиите е много тънка и чувствителна. Може да абсорбира опасно голямо количество от лечебното средство, което да доведе до допълнителното й изтъняване или атрофия.

Псориазис на дланите, лактите, петите или ходилата. Тук се наблюдава обратната зависимост по отношение дебелината на кожата. В посочените зони кожата е дебела и за лечение на псориазис по тях може да се изискват продукти, попиващи по-дълбоко, нанасящи се по-често или с по-високо съдържание на активните съставки.

Псориазис на кожните гънки. Известен е още като инвертен псориазис. Много често изявите му се бъркат с гъбична инфекция, поради близките симптоми и характерните места, където се проявява – кожните гънки. Може да засегне подмишниците, зоните под гърдите, вътрешната страна на лактите, гънките около слабините. Важно е да се направи разлика с гъбичните инфекции, за да не се назначи противогъбично средство, което при псориазис е неефективно.

Как може да си гарантирате траен ефект при лечение на псориазис?

От ключово значение е да не разчитате на самолечение. Задължително се консултирайте с лекар за назначаване на правилна терапевтична схема. Изброените типове псориазис се повлияват добре при локална терапия и рядко се налага ползването на сериозно биологично лечение.

Всичко обаче зависи от преценката на лекуващия лекар. Програма Псоралек организира периодични безплатни прегледи и училища за хора с псориазис при квалифицирани специалисти, които се оповестяват своевременно на интернет страницата на програма Псоралек. Всеки засегнат може да се възползва, независимо от типа на своя псориазис.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola