Методите за лечение при псориазис са разнообразни и е възможно да се наложи промяна в терапевтичните подходи за овладяване на заболяването. Причината е, че няма универсален лек, който да работи за всички пациенти. Повлияването от назначената терапия е строго индивидуално, като зависи и от тежестта на симптомите на заболяването. В следващите редове споделяме 3 признака, които подсказват, че е необходима промяна в подхода за справяне с кожното заболяване. Ако изпитвате следните оплаквания, е препоръчително да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги.

Симптомите не се подобряват – индикация, че е необходима промяна в текущото лечение при псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което протича с периоди на обостряне (могат да продължават от няколко седмици до няколко месеца) и периоди на ремисия, когато неприятните симптоми отшумяват или са по-леки. Ако от известно време приемате/прилагате лекарства за псориазис, но не настъпва никакво подобрение, е възможно те да не са най-подходящото решение за вас. Обикновено след първите шест седмици от началото на терапията се забелязва положителен резултат. В противен случай е необходима консултация с лекар.

Има и пациенти, при които доказано работещо лечение спира да дава резултат в даден момент. Възможна причина за това е развитие на резистентност към определения продукт. В някои случаи тялото започва да образува антитела, които намаляват ефективността на лекарството. Информирайте лекаря си своевременно за всички промени, които настъпват в курса на лечението.

Планирате бременност

Ако се опитвате да имате деца, е важно да се консултирате с вашия дерматолог преди забременяване. Причината е, че някои лекарства от терапията за овладяване на псориазис е възможно да имат негативно отражение върху плода. Това правило важи, както за бъдещите майки, така и за бащите, които се подлагат на лечение.

Изпитвате болка в ставите

Около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит и за съжаление това може да се случи във всеки момент, дори и когато се подлагате на лечение. Въпреки че назначената терапия дава положителен резултат и симптомите на псориазис са затихнали, пациентите може да изпитват болка и подуване на ставите. При усещане на дискомфорт в китките, колената или глезените е важно своевременно да потърсите помощ. Започнато в начален етап, лечението за псориатичен артрит предотвратява дългосрочно увреждане на ставите.

След като споделихме някои възможни причини за промяна в настоящето лечение при псориазис, вижте къде да откриете още полезна информация за заболяването

Висококвалифицираните специалисти от програма Псоралек винаги са насреща, за да окажат подкрепа на псориатиците и техните близки. Благодарение на своя опит и експертиза, те:

  • повишават осведомеността за кожното заболяване
  • дават практически съвети за живот без болка и страдание
  • предоставят емоционална подкрепа
  • назначават максимално щадящо и съобразено с индивидуалните нужни на пациента лечение

Целта на платформата е да осигури цялостна висококачествена грижа за хората с псориазис. Всеки заинтересован може да научи повече за предлаганите услуги на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola