Експерти споделят кои са най-популярните митове за псориатичен артрит сред населението. Заболяването се характеризира с възпаление на ставите, болка и скованост. В следващите редове вижте защо някои широко разпространени твърдения по темата са заблуда.

Ако имате псориазис, задължително ще развиете псориатичен артрит

Истината е, че приблизително 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Общото между двете заболявания е, че те са автоимунни, но има някои съществени разлики между тях. Псориазисът е кожно заболяване с хронично рецидивиращ ход, при което структурата на дермата се обновява прекалено бързо. Псориатичният артрит е възпалително заболяване, което засяга ставите и сухожилията. Симптомите включват болка и скованост, подуване на пръстите на ръцете и краката и намален обхват на движение. Специалистите напомнят, че диагноза псориатичен артрит често се поставя години по-късно от първоначалната поява на псориатични плаки по кожата.

Физическата активност не се препоръчва при артритното заболяване – твърдението е сред най-разпространените митове за псориатичен артрит

Истината е, че редовната двигателна активност е от ключово значение при псориатичен артрит. Упражненията са важни за укрепване и поддържане на мускулатурата около засегнатите стави. Това помага за намаляване на натоварването, което пада върху тях. Но специалистите апелират да не се прекалява с натоварването по време на тренировка. Прекомерните усилия повишават възпалението в организма и могат да влошат заболяването. За хората с псориатичен артрит се препоръчват активности като ходене, колоездене, плуване и упражнения за разтягане. Оптималната продължителност на тренировките е около 20-30 минути, а честотата – 4-5 пъти в седмицата.

Единственият подход за овладяване на състоянието е медикаментозен

Истината е, че към момента няма пълно лечение за псориатичен артрит. За овладяване на заболяването е от първостепенно значение стриктното придържане към назначена от специалист медикаментозна терапия. Но начинът на живот също се отразява на протичането му. Доказано е, че високите нива на стрес влияят на имунната функция и са свързани с повишено производство на цитокини, които провокират възпаление в организма. Препоръките за облекчаване на симптомите и пристъпите на обостряне при псориатичен артрит включват балансирано хранене, отказ от тютюнопушене и практикуване на техники за справяне със стреса и тревожността.

След като споделихме кои са най-популярните митове за псориатичен артрит, вижте къде да откриете професионална помощ от висококвалифицирани специалисти в областта

Дерматолозите от програма Псоралек предоставят както физическа, така и емоционална подкрепа на страдащите от псориазис и псориатичен артрит. Те помагат на пациентите да преодолеят дискомфорта и да водят пълноценен живот без страдание. Програмата е специално създадена с ясна цел – да осигури на засегнатите здравна и морална подкрепа, от която имат нужда. Посетете платформата на програмата и задайте въпросите си още сега чрез формата за онлайн консултация със специалист. Насрочете си час за преглед и междувременно разгледайте цялата налична актуална информация за кожното заболяване и терапевтичните методи за овладяването му.

borola