Редовното практикуване на подходящи упражнения при псориатичен артрит може да се отрази благоприятно на заболяването. То се характеризира с възпаление на ставите, болка и скованост. Най-често засегнати са ставите на пръстите, стъпалата, гръбначния стълб и коленете. Приблизително 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. За по-добро качество на живот специалистите препоръчват пациентите да комбинират лечението с някакъв вид физическа активност.

Подходящи упражнения при псориатичен артрит

  • Упражнения за сърдечно-съдовата система (като ходене, леко бягане, плуване)
  • Силови тренировки
  • Разтягане

Практикуването на упражнения, които стимулират функцията на сърдечно-съдовата система, поддържа сърцето здраво, подобрява кръвообращението и намалява възпалението в организма. Освен това този тип тренировки са подходящи да сваляне на излишните килограми. Изследвания показват, че хората с наднормено тегло реагират по-слабо на лекарствата за псориатичен артрит.

Силовите тренировки са важни за постигане на правилен мускулен баланс и функционална сила, необходими за поддържане на ставите. При всяка форма на артрит укрепването на мускулатурата около засегнатите стави спомага за намаляване на натоварването, което пада върху тях. Това допринася за овладяване на възпалението и болката в ставите.

Разтягането подобрява гъвкавостта и подвижността на ставите, което респективно намалява болката и сковаността. За оптимални резултати при разтягане се препоръчва да задържате по 30-60 секунди на упражнение и да правите минимум по три повторения.

Препоръки за практикуване на физическа активност при псориатичен артрит

При псориатичен артрит се препоръчва да изберете упражнения с по-малко натоварване върху ставите, като ходене или плуване. Високоинтензивнитеупражнения като бързо бягане и скачане могат да причинят хронично възпаление върху гръбначния стълб и носещите тежестта стави (коленете и бедрата).

За практикуването на силови тренировки е важно винаги да се започва с по-леки тежести, за да може тялото да свикне постепенно с натоварването. С времето може да вдигате килограмите, съобразено със здравословното ви състояние и физическата издръжливост. Ако след тренировка изпитвате болка или подуване на ставите, това е индикация, че сте се претоварили. Препоръчително е да си дадете почивка от тренировките докато симптомите отшумят.

Също така по време на обостряне на заболяването не бива да се практикува физическа активност. Тези периоди се характеризират с повишено възпаление на ставите, като болката и подуването значително се влошават. Почивката е най-добрият избор по време на пристъп, защото помага за успокояване на инфламаторните процеси.

Още полезна информация при псориазис

Лекарите-специалисти от програма Псоралек предоставят както физическа, така и емоционална подкрепа на страдащите от псориазис. Те помагат на пациентите да преодолеят дискомфорта и да живеят пълноценно и без страдание. Програмата е специално създадена с ясна цел – да осигури на засегнатите здравна и морална подкрепа, от която имат нужда. Посетете платформата на програмата и задайте въпросите си още сега чрез формата за онлайн консултация със специалист. Насрочете си час за преглед и междувременно разгледайте цялата налична актуална информация за кожното заболяване и терапевтичните методи за овладяването му.

borola