Ново проучване предполага, че с хората с нокътен псориазис са по-склонни да развият псориатичен артрит (хроничен възпалителен артрит, придружен от псориазис). Ето защо е необходимо по-внимателно наблюдаване на тези пациенти. Подробности – в редовете по-долу.

Повече за потенциалната връзка между нокътен псориазис и псориатичен артрит

„Нокътят е прикрепен към най-малката и отдалечена от китката кост на пръста, т.нар. дистална фаланга. Тя на свой ред се свързва със средната фаланга чрез ставичка, известна като дистална интерфалангеална става. Тази анатомична връзка на нокътната матрица (лунула/нокътен корен) с мускулоскелетната система (стави, сухожилия и др.) идва да покаже, че:

  • псориазисът на ноктите може да е ранен индикатор за псориатичен артрит

Това налага по-добро разбиране на псориазиса по ноктите от дерматолозите, ревматолозите и лекарите по обща медицина, оказващи първична медицинска помощ“. Това казва пред Journal of Rheumatology ревматологът д-р Гуржит С. Каелей от Университета на Флорида (UF) в САЩ.

„Важно е ревматолозите и дерматолозите да диагностицират прецизно и да лекуват адекватно и своевременно псориазис на ноктите. Единствено така могат да забавят появата и прогресията на имунномедиираното възпалително ставно заболяване“, категорични са д-р Каелей и неговите колеги.

Те дебело подчертават, че системната терапия не е показана за лечение на пациенти с псориазис на ноктите при липса на…

  • умерено до тежко кожно или ставно заболяване

Изтъкват също, че има редица пропуски в практиката на специалистите, които всекидневно се срещат с пациенти с псориазис по ноктите. Пример за подобни празнини са:

  • липсата на проста, валидирана и общоприета система за оценка на псориазис на ноктите
  • отсъствието на насоки за добре дефинирано лечение на пациенти с псориазис по ноктите

Последното се отнася за пациентите без умерени до тежки кожни симптоми и без активен псориатичен артрит.

И най-леката форма на нокътен псориазис крие своите опасности. Именно поради това трябва да се вземат навременни мерки за овладяването ѝ

Дерматолозите от програма Псоралек приканват хората с тази проява на псориазис да не чакат, а да се запишат за преглед. Висококвалифицирани и с богат практичен опит, те ще оценят състоянието им и ще назначат най-подходящото лечение за справяне с проблема. Прегледите се извършват в клиника „Борола“ в сърцето на София и в мрежата от клиники и консултативни центрове в цялата страна.

Хората, които по една или друга причина не могат да осъществят преглед, имат възможност да проведат онлайн консултация със специалист. За целта те трябва да изпратят съобщение през контактната форма на сайта тук.
Още информация за предлаганите услуги може да бъде получена на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola