Псориазис е хронично кожно заболяване, чиито прояви обаче не се ограничават само с кожни проблеми. Псориазисът се асоциира и с проблеми, засягащи ставите и ноктите. Оплакванията от псориазис на ноктите допълнително влошават и без това лошото психо-емоционално и физическо състояние на засегнатите.

Псориазис на ноктите – разпространение, причини и симптоми

Псориазис на ноктите се среща сравнително рядко. Характерно е, че почти никога не се появява самостоятелно, без да е придружен от характерните кожни проблеми. Т.е. проблемите с ноктите обикновено се развиват на по-късен етап след първите кожни изяви на заболяването. Между кожните и нокътните прояви няма пряка връзка и в повечето случаи едните са по-силно изразени от другите.
Като основни причини за развитието на псориазис на ноктите се посочват:

Клиничната картина при псориазис на ноктите е свързана със симптоми като:

  • задебеляване на ноктите
  • повишаване на чупливостта им
  • лющене на кожата под върха на ноктите
  • повдигане на върха на ноктите и избутването му от задебелената кожа отдолу
  • поява на малки но дълбоки вдлъбнатини по ноктите. Първоначално се появяват по върховете на ноктите, а впоследствие мигрират към основата им
  • поява на бледо жълти петънца под ноктите, които при по-тежките случаи се разпростират под цялата нокътна плочка

Псориазис на ноктите – методи на лечение

Симптомите при този тип псориазис наподобяват тези при гъбички по ноктите и двете състояния често се бъркат. Докато срещу гъбичките може да се прилагат противогъбични продукти и те да бъдат унищожени, лечението на псориазис на ноктите е насочено основно към удължаване периода на ремисия на заболяването. При подходящо лечение може да се постигне достатъчно продължителна ремисия без оплаквания. В повечето случаи се разчита на локална терапия с локално действащи продукти. Действието им е доказано по отношение както на кожните псориатични плаки, така и по отношение повлияването на псориазис на ноктите.

borola

borola