Сред налагащите се все по-масово методи за лечение на псориазис в последните години се открояват 2:

Практиката на много специалисти по света доказва, че тези 2 метода носят успех за установяване на контрол над нелечимото заболяване псориазис. Според дерматолозите успехът на тези два метода се дължи на факта, че и двата са насочени към повишаване нивата на витамин Д в кожата.

Как дефицитът на витамин Д повишава риска от развитие на псориазис?

Летният загар, когато е постигнат с употреба на подходящи слънцезащитни средства, освен самочувствие гарантира и високи дози витамин Д в кожата. Това е много важен фактор, имайки предвид колко често напоследък се говори, че болшинството хора изпитват дефицит на този витамин. Такъв дефицит се установява и у много от хората с псориазис и други автоимунни болести. Затова той се счита за важен провокатор на развитието на подобни заболявания.

Не е изяснен точният механизм, по който дефицитът или затрудненото усвояване на витамин Д допринася за поява на псориазис, но е установен друг важен факт. Възстановяването на витаминния баланс допринася за облекчаване изявите на псориазис при много пациенти.

За ползите от фототерапията и локалното лечение на псориазис

Излагането на засегнатия от псориазис участък на кожата на контролирано въздействие на УВ-лъчи допринася за намаляване на зачервяването. Именно ултравиолетовата светлина стимулира производството на витамин Д и повишава нивата му в кожата.

Същият ефект се постига и с прилагането на дерматологични средства за локално лечение на псориатични плаки. Те осигуряват високи дози витамин Д, с което се удължава времето на ремисия и отсъствие на оплакванията, намалява се до минимум рискът от поява на странични ефекти от лечението на псориазис.
Продължителното прилагане на фото- или локална терапия под наблюдението на лекар е сред основните и доказано ефективни методи за контролиране на псориазис в наши дни.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola