Експерти споделят кои са най-широко разпространените митове за псориазис сред населението. Кожното заболяване с хронично рецидивиращ ход изисква специален подход за овладяване, който е възможен единствено, ако познаваме добре нуждите на псориатичната дерма. Вижте защо следните популярни твърдения по темата са заблуда.

Кожните плаки са заразни – един от най – популярните митове за псориазис

Това твърдение в никакъв случай не може да се приеме за вярно. Никой не може да се зарази от човек, страдащ от псориазис. Заболяването е автоимунно – свързва се с ускорен растеж на клетките на епидермиса, които не успяват да съзреят. Това води до появата на лющещи се плаки, които могат да се разпространят на все по-големи кожни участъци.

Псориазис = суха кожа

Учените са категорични, че псориазисът е много по-сериозно състояние от сухата кожа. При това заболяване структурата на кожата се променя прекалено бързо. Докато нормалните клетки зреят и преминават от най-долния до най-горния слой на дермата за 28 дни, при псориазис това се случва за период от 3 до 8 дни. В по-тежките случаи псориазисът може да предизвика напукване и кървене от засегнатите кожни участъци, което е причина за дискомфорт и може да се отрази негативно на психиката на пациентите. Между 5-10% от тях развиват псориатичен артирт – заболяване, което се характеризира с възпаление на ставите.

Диетата може да излекува псориазис

Няма доказателства, които да потвърждават, че определена диета може да излекува псориазис. Все пак спазването на балансирано хранене и поддържането на здравословно тегло могат да допринесат за облекчаване на симптомите. Препоръчително е пациентите, които страдат от псориатична кожа да избягват консумацията на червени и тлъсти меса, кафе, алкохол и никотинови изделия.

Възможно е пълно излекуване от псориазис

Въпреки че лечението на псориазис бележи значителен напредък в последните години, заболяването все още не може да бъде излекувано напълно. Характерното за този проблем е, че появят ли се веднъж, симптомите се появяват периодично през целия живот на пациентите. За щастие медицината разполага с все по-ефективни подходи за овладяване на заболяването и удължаване периода на ремисия.

След като посочихме някои популярни митове за псориазис, вижте къде да откриете професионална помощ от висококвалифицирани специалисти в областта

Дерматолозите от програма Псоралек приканват всеки с псориазис или съмнение за такъв да се обърне към тях за помощ. Те извършват диагностициране и лечение на хроничното кожно заболяване като използват последните медицински подходи.

Терапията е съобразена с индивидуалните потребности и възможности на всеки. Надеждна е и е проверена във времето. Дерматолозите от Програмата дават практически насоки за подобряване качеството на живот на засегнатите. Осигуряват емоционална подкрепа на пациентите и техните близки.

Не се колебайте да се свържете с нас на тел.: (+359) 2 983 6211, за да получите допълнителна информация.

borola