Витамини при псориазис е важна тема, която заслужава внимание. В следващите редове се спираме на онези органични съединения с най-голяма полза за кожата на засегнатите от хроничното кожно заболяване.

Витамин А

Този мастноразтворим витамин подобрява не само здравето на очите, но и това на кожата. Важен е за образуването и възстановяването на кожните клетки. Подпомага естествения синтез на колаген – най-разпространеният протеин в кожата, който е от съществено значение за нейната еластичност и сияен вид. При хора с псориазис регулира производството на кожни клетки. Има данни, че намалява възпалението и облекчава сърбежа при плакатна форма на псориазис. Може да се набави от жълтите, оранжевите и червените плодове, и зеленчуци.

Витамин D – един от най-добрите витамини при псориазис

Той подобрява симптомите на псориазис както, когато се приема през устата, така и когато се нанася върху кожата. Изводът е от изследване, проведено през 2013 г.

Резултатите от по-ново проучване, пък показват, че витамин D е много по-ефективен в комбинация със стероиден крем, отколкото приеман самостоятелно.

Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина. Рибните продукти, яйцата и зърнените храни също осигуряват известно количество от този витамин.

Витамин C

Благодарение на мощните си антиоксидантни свойства витамин С неутрализира свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да увредят клетките в тялото. Така предотвратява кожното увреждане в резултат от оксидативния стрес и спомагат за защитата на деликатната псориатична кожа.

Сред най-богатите хранителни източници на витамин С се нареждат цитрусовите плодове, лютите чушки, шипката, броколите, ананасът, кейлът.

Витамин Е – още един от най-често препоръчваните витамини при псориазис

Витамин Е подобно на витамин С е мощен антиоксидант, който защитава клетките от свободните радикали. Така ги предпазва от развитието на оксидативен стрес и последствията от него при псориазис.

Две от най-богатите на витамин Е храни са тиквените семки и спанакът.

Всеки заинтересован може да разбере кои точно витамини при псориазис да приема, като се обърне към…

екипът на програма Псоралек – единствената платформа у нас за цялостна грижа и сигурна подкрепа на хора с псориазис и техните близки. Тя е плод на съвместните усилия на:

  • висококвалифицирани медицински специалисти
  • фармацевтичната индустрия
  • мрежа от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от цялата страна

В условията на нестихващата пандемия от ковид-19 особено подходящо е провеждането на онлайн консултация със специалист тук. Всеки, който има желание да се подложи на преглед с дерматолог, може да го направи след предварително записване съгласно графика тук.

Допълнителна информация за предлаганите услуги може да бъде получена на тел.: 02 983 6211.

borola