Плакатният псориазис е най-разпространената форма на хроничното кожно заболяване, протичащо с периоди на ремисия и обостряне на симптомите. Проявява се с плътни червеникави плаки, покрити със сребриста коричка от лющеща се кожа. Разполагат се най-често по скалпа, лактите, коленете, кръста и около лопатките на гърба.

Последните данни сочат, че плакатен псориазис не се развива случайно и не всеки човек е застрашен от него. За появата и обострянето му съдейства комбинацията от генетична предразположеност и излагане на влиянието на определени фактори на средата.

Плакатен псориазис – генетични причини за появата му

Наследствената обремененост е най-предразполагащият към развитие на плакатен псориазис фактор. Най-голям е рискът при хора, при които и двамата родители имат тази форма на псориазис. Статистиката сочи, че при един засегнат родител вероятността да се предаде заболяването на детето е около 10%. При двама засегнати родители детето развива плакатен псориазис в над 50% от случаите. За генетичното влияние върху развитието на тази форма на кожното заболяване свидетелства и фактът, че много често то се среща едновременно при близнаци.

Изключително рядко се срещат хора с плакатен псориазис, при които никой от родителите да не страда от заболяването. В тези случаи се отдава значение на влиянието на някои фактори на средата. С други думи – макар и най-силният, гените не са единственият предразполагащ към плакатен псориазис фактор. Някои особености на средата също допринасят за поява на кожното заболяване.

Причини за обостряне на плакатния псориазис

В тази група попадат:

  • тютюнопушене
  • преболедуване на инфекции, най-вече стрептококови инфекции на гърлото. Най-често те се разглеждат като причина за развитие на гутатен псориазис, но в някои случаи допринасят сериозно за обостряне на плакатната форма.
  • затлъстяване
  • нараняване на кожата (одраскване, изгаряне, поставяне на инжекция)
  • прием на лекарства от типа на бета-блокерите

За удължаване периода на ремисия при плакатен псориазис

На този етап целта на лечението е максимално удължаване периода на ремисия и липса на симптоми. Много успешно при плакатен псориазис се прилага локалната терапия, която е първи избор на лечение. Методът е високоефективен и много рядко изисква последваща терапия с по-сериозни средства.

borola

borola