Когато приемаме повече калории, отколкото изразходваме, тялото ни складира излишната енергия под формата на мастни депа. Мастните клетки в тези депа складират енергия за ползване при нужда. Това обаче не е единствената им роля. Оказва се, че именно мастните клетки, и особено когато в тях има складирани наднормено количество липиди, са способни да компрометират успешното лечение на псориазис.

Защо затлъстяването се явява пречка пред успешното лечение на псориазис?

Няколко научни проучвания през последните години сочат, че мастните клетки произвеждат съединения (адипокини), които имат провъзпалително действие.

Затова днес затлъстяването се разглежда не просто като проблем с отлагането на мазнини в тялото. То трябва да се разглежда като хронично възпалително заболяване с многостранно влияние върху организма. Едно от тези влияния е свързано именно с лечението на псориазис и намалената му ефективност при хората със затлъстяване.

Псориазисът е хронично кожно заболяване, в основата на което стоят възпалителни процеси в кожата. Методите на лечение са насочени към блокирането на тези процеси. Провъзпалителните фактори, отделяни от мастните клетки компрометират този ефект, затрудняват лечението и намаляват значително ефективността му. Умереното намаляване на теглото в периода на лечение на псориазис има точно обратния ефект – повишава ефективността на терапията.

Научните данни потвърждават – по време на лечението на псориазис опитайте да преборите и затлъстяването

Редуцирането на мастните депа не само облекчава симптомите на псориазис. Изследвания сред няколкостотин човека с псориазис и затлъстяване доказва, че борбата със затлъстяването повишава значително ефективността на лечението. Това важи за всички методи за лечение на псориазис – както за локалната терапия, така и на системното и биологичното лечение. При редуциране на дневния калориен прием и намаляване на теглото дори само с 5%, т.нар. PASI-индекс при засегнатите намалява почти наполовина.
Заключението на провеждащите проучванията гласи, че на постигането и поддържането на нормално тегло трябва да се гледа като на фундаментален фактор в борбата за постигане на траен контрол върху псориазиса.

borola

borola