Гутатен псориазис се среща сравнително рядко, но е най-характерната форма на изява на псориазис при деца и младежи под 25 години. Характерно е, че много често се проявява успоредно с инфекция на гърлото, особено когато е причинена от стрептококи. Названието гутатен произлиза от латинската дума gutta (капка). Наречен е така, защото най-характерният му симптом е появата на обрив по кожата, наподобяващ малки светлорозови капчици.

Особености на гутатния псориазис

Характерният кожен обрив се появява основно по торса, ръцете и краката на подрастващите. Като симптом на гутатен псориазис може да се появи само веднъж или редовно да последва възпаление на гърлото.
Дори да са чести, изявите на гутатен псориазис оредяват и отшумяват след юношеството. Макар и рядко обаче може да прогресират до плакатен псориазис. Това е най-често срещаната форма на заболяването. За него са характерни т.нар. кожни плаки – места със задебелена, зачервена и често възпалена кожа на различни места по тялото.
При гутатния псориазис се забелязва ясно изразена наследственост на проявите. Статистиката показва, че на гутатната форма се падат около 2% от случаите на псориазис. Болшинството от засегнатите са хора, чиито родители на младини са имали заболяването.

Причини за поява на обрив по кожата и развитие на гутатен псориазис

При поне 80% от засегнатите гутатният псориазис се проявява успоредно или малко след прекарана стрептококова инфекция на гърлото. Гутатният псориазис е автоимунно заболяване. При инфекция имуната система се активира, за да пребори болестотворните агенти. Едновременно с това обаче активизираните имунни компоненти атакуват и кожните клетки, погрешно разпознавайки ги като чужди. Този феномен стои в основата на обрива по кожата, силно наподобяващ кожна алергична реакция.

Обикновено изявите на гутатен псориазис отшумяват около седмица след преболедуването от стрептококова инфекция. За разлика от инфекцията, псориазисът не е заразен. За справяне с характерния обрив по кожата се препоръчва редовно хидратиране на кожата и локална терапия. При по-тежки случаи може да се приложи и фототерапия.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola