Обостряне на псориазис през есента е проблем, с който се сблъскват много хора, засегнати от кожното заболяване. Ако и вие изпитвате влошаване на симптомите още с навлизането на хладния сезон, продължете с четенето на публикацията.

Сигнали за влошаване на псориазис през есента

Много засегнати съобщават за увеличаване на тежестта на кожните прояви. Плаките могат да нарастнат по размер и да се разпространят, като засегнат и други участъци от кожата. Засегнатата дерма може да се задебели, напука и дори да кърви. Ноктите на ръцете и краката също могат да се задебелят и да се отделят от нокътното легло. Страдащите от псориатичен артрит могат да изпитат по-голяма скованост и по-силна болка в ставите.

Връзка между есента и обострянето на псориазиса

  • Сухият въздух и студеното време

При по-студените есенни месеци се наблюдава значителен спад в нивата на влажност на въздуха. Студеното време ни „принуждава” да стоим по-дълго време у дома, и да използваме отоплителни уреди. Те изсушават въздуха в помещенията, като това се отразява пряко върху кожата. Тези фактори обострят симптомите на псориазис, свързани със сухота на кожата.

  • По-малко излагане на слънчеви лъчи

Контролираното излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи забавя растежа на кожните клетки, които водят до образуване на плаки. През есента излагаме значително по-малко кожата си на пряка слънчева светлина. В резултат на това, хората с псориазис не могат да се възползват от естествената лечебна алтернатива и при някои от тях заболяването се обостря.

  • Бактериални и вирусни инфекции

Често срещаните през зимата бактериални и вирусни инфекции повлияват имунната система, като по този начин могат да обострят псориазиса.

Облекчаване на обострения псориазис през есента

Можете да облекчите влошените псориазисни прояви, като последвате тези препоръки:

  • Използвайте овлажнител за въздух у дома и в офиса
  • Редовно прилагайте върху кожата висококачествени овлажняващи средства (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент)
  • Използвайте домашни лечебни алтернативи, като взимане на вана с добавен зехтин или растителни масла
  • Обмислете фототерапия
  • Вместо дебели, вълнени и синтетични дрехи, носете такива от естествени памучни материи, ако е необходимо на няколко слоя

Ако забележите обостряне на псориазиса си през есента, се обърнете към специалистите от програма Псоралек. Тя обединява усилията на висококвалифицирани специалисти, фармацевтичната индустрия и мрежа от клиники и консултативни центрове в помощ на хората, засегнати от кожното заболяване. Екипът от медицински специалисти на Псоралек предлага на всеки с псориазис индивидуален подход при овладяване на кожното заболяване. За повече информация относно програмата и услугите, които предлага, разгледайте интернет страницата www.psoralek.com.

borola