Палмоплантарен псориазис е състояние, което заслужава внимание, тъй като оказва психологически и физически нарушения в качеството на живот на страдащия. За да откриете цялата информация за кожното заболяване, нашият екип е подготвил и текущата статия. В нея ще разберете какво представлява палмоплантарния псориазис, кои са причините за неговата поява и има ли как да се контролира той.

Какво е палмоплантарен псориазис?

Палмоплантарният псориазис е по-рядка форма на псориазис. Както подсказва и името му, най-често засяга дланите на ръцете, но може да се разпространи и към стъпалата. Състоянието може да се разглежда като подвид както на плакатен псориазис, така и на пустулозен псориазис, в зависимост от това как и къде се проявява. Кожното заболяване може да се появи във всяка възраст, като често страдащия не проявява симптоми през цялото време. Това означава, че има периоди на ремисия и такива на обостряне на палмоплантарен псориазис, като последните могат да бъдат задействани от различни фактори.

Причини за поява на палмоплантарен псориазис

За съжаление не може точно да се определи причината за появата на кожното заболяване, но се разглеждат няколко вероятни такива. Първо, подобно на другите форми на състоянието и палмоплантарния псориазис спада към автоимунните заболявания. Възможно е също така да се дължи на генетични фактори и такива на околната среда. При този вид псориазис като причина се изучава и неправилното функциониране на някои потни жлези.

Чести симптоми на палмоплантарен псориазис

Някои проявления на палмоплантарния псориазис могат да помогнат за неговото различаване от останалите видове. Като за начало, както споменахме и по-горе, най-често той засяга дланите на ръцете и/или ходилата. Обикновено се проявява с плътни, много сухи плаки, а на някои места кожата може да се напука и дори да кърви. Нерядко към клиничната картина се наблюдават и така наречените пустулозни лезии. Те представляват малки мехурчета с гной по повърхността на кожата, които при спукване могат да бъдат много болезнени.

За съжаление палмоплантарния псориазис предизвиква смущения на страдащия освен с външния си вид и с това че сериозно повлиява на извършването на ежедневните дейности. Често кожата на стъпалата и между пръстите на ръцете и краката се нацепва, кърви и е силно болезнена. Това затруднява извършването на елементарни действия като обличане, обуване, ходене и вземане на предмети. По време на обостряне дори ръкостискането може да се окаже предизвикателство за страдащия от палмоплантарен псориазис.

Лечение на палмоплантарен псориазис – не леката задача на специалистите

Овладяването на проявите на кожното състояние по ръцете и краката се оказва трудна задача за лекарите специалисти в областта. Причините за това са няколко. Първо то често се бърка с някои видове екзема по ръцете, като контактна или хронична, както и с дерматит и микоза. Затова е важно да се подходи с внимание към проблема и да се направят необходимите изследвания за целта. Освен това заради местата, където е разположен палмоплантарния псориазис, кожата много лесно се възпалява и е податлива на увреждания. Като за това допринася и боравенето с ръце, честото измиване с препарати, носенето на затворени обувки и непрестанното стягане на пръстите на краката и тяхното триене.

Мерки за постигане на по-добър живот за хората, страдащи от палмоплантарен псориазис

Съществуват няколко полезни неща, които човек, страдащ от кожното заболяване може да направи, за да помогне на лечението и неговото контролиране.

  • Използване на нежни почистващи продукти, без агресивни съставки
  • Без често миене на засегнатите участъци
  • Използване на хладка вода
  • Добро хидратиране с подходящи за целта емолиенти като Липобаза и Нанобаза
  • Носене на хипоалергенни ръкавици при извършване на дейности като градинарство, къщна работа, използване на препарати

За повече информация и начини за контролиране на състоянието, хората с палмоплантарен псориазис могат да се доверят на програма Псоралек. Това е уникална платформа, която събира на едно място знанията, информацията и опитът, за да ги превърне в работеща система за контрол и овладяване на псориазиса. За справяне с негативното му отражение върху качеството на живот не само на страдащите, но и на техните близки. Освен това дерматолозите, работещи в платформата са се посветили изцяло на каузата за един пълноценен живот без страдание на засегнатите. Доверете им се като си запазите час за онлайн консултация тук за по-голямо удобство.

borola