Необичайните люспести и сърбящи участъци, появата на плаки и червени точки по кожата могат да бъдат признаци за псориазис. Обърнете им специално внимание! Симптомите могат да варират според вида на кожното заболяване и индивидуалното състояние на засегнатия. В следващите редове ще посочим най-честите кожни изяви, които са симптоми на псориазис.

Сребристи, люспести плаки като характерни признаци за псориазис

Един от първите и най-често срещани симптоми на псориазис, е появата на сухи, люспести плаки по кожата. Те могат да бъдат с дебело бяло или сиво покритие, и подсказват за развитие на т.н. плакатен псориазис. Обикновено се появяват по лактите, коленете, и скалпа, но могат да засегнат и други части от тялото. Могат да бъдат придружени от сърбеж.

Плаки по скалпа

Псориазисът често засяга скалпа. Тогава манифестациите му могат да бъдат объркани с пърхот. Разликата е, че пърхотът е бял и под формата на „снежинки”, докато псориазисните плаки са със сребрист или червен цвят. Могат да бъдат разположени по линията на косата, силно да напукат кожата и дори да причинят кървене.

Малки червени точки

Малките червени точици или капчици (с размер до 1 см) по скалпа, торса, ръцете и краката са много специфични кожни изяви. Появата им ясно говори за хроничното кожно заболяване гутатен псориазис. Той обикновено засяга децата и юношите, като може да бъде резултат от преболедувана стрептококова инфекция. Манифестациите могат да се изчистят до няколко седмици, но да възникнат отново или заболяването да се прояви под плакатна форма.

Червени петна по кожата

Големите, червени, гладки и лъскави петна са симптоми на инвертен псориазис или псориазис на кожните гънки. Както името му подсказва, той се появява именно в гънките на подмишниците, гърдите, лактите, коленето или слабините. Проявява се без лющене на кожата. От нетренирано око може да бъде объркан с подсичане.

Пустули по тялото – сред по-редките признаци за псориазис

Пустулозният псориазис е най-рядко срещнаният вид псориазис с най-тежките кожни изяви. Разпознава се по появата на пустули, пълни с гной, засягащи големи пространства от кожата. Може да се появи навсякъде, като най-често се формира по дланите и ходилата. Не рядко се появява като усложнение на плакатен псориазис, след прием или рязко спиране на определени медикаменти.

Професионална помощ при поява на признаци за псориазис

Всяка поява на необичайни прояви по кожата трябва да ви изпрати в кабинета на дерматолога. Той ще определи дали става дума за псориазис или друго кожно заболяване или състояние. Ако имате съмнения за псориазис, не чакайте – обърнете се към дерматолозите на програма Псоралек. Те са висококвалифицирани специалисти, лекуващи пациенти с всички форми на псориазис. След преглед и поставяне на диагноза, те ще назначат за вас най-доброто лечение за изчистване на кожните прояви и влизане в дълготрайна ремисия. Ще ви дадат и съвети за контрол на кожното заболяване, предпазване от усложнения и поддържане на общото здраве при псориазис.

Специалистите на Псоралек практикуват в различни точки от страната. Ще откриете контактите им тук. За повече информация и въпроси, позвънете на (+359) 2 983 6211.

borola