Спецификите на грижата за кожата при псориазис се променят през сезоните, като през зимата се счита, че климатичните условия са най-тежки за пациентите, страдащи от заболяването. То протича с периоди на обостряне и ремисия, като продължителността им зависи от излагането на някои фактори от заобикалящата среда. В следващите редове споделяме кои са те и как да облекчите състоянието на кожата през зимния сезон.

Причини за обостряне на псориазис през зимата

Някои сезонни особености, характерни за зимата, могат да предизвикат обостряне на кожното заболяване. Такива са студът и силният вятър. Те водят до ускорена дехидратация на кожата и влошават симптомите при псориазис. Използването на отоплителни уреди като климатик или конвектор също обостря заболяването, защото те буквално „изсмукват“ водата от дермата. При някои пациенти липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата също се отразява неблагоприятно. През студените месеци се повишава и риска от инфекциозни заболявания, които влошават псориазиса.

Препоръки при псориазис през зимата

За да осъществите ефективен контрол над псориатичната кожа през зимните месеци, е добре да се придържате към следните препоръки:

  • Наблегнете на хидратацията
  • Подбирайте внимателно козметичните продукти
  • Хранете се балансирано

При псориазис качествената хидратация е от първостепенно значение за поддържане на кожата в добро състояние. За целта е препоръчително да приемате достатъчно течности през деня и да нанасяте подходящи овлажняващи и омекотяващи продукти върху засегнатия кожен участък. Те ще запазят влагата в клетките на дермата и ще предотвратят неприятното лющене.

Продуктите, които използвате по време на баня също са от значение при псориазис. Агресивните съставки в някои от тях могат да изменят естественото рН на кожата и да я направят още по-чувствителна. Затова е добре да изберете измивни продукти с натурален състав и съобразени със спецификите на псориатичната кожа.

Храненето при псориазис е препоръчително да бъде съобразено с нуждите на кожата. В балансираната диета трябва да присъстват необходимите витамини, минерали и мастни киселини. Незаменим компонент са омега-3 мастните киселини, които имат силни противовъзпалителни свойства. Съдържат се в по-мазните риби, като сьомга, ленено семе, тиква и ядки. Витамин D също е добре да присъства в менюто при хора с псориазис, особено през зимните месеци, поради липсата на слънчеви лъчи. От друга страна хората с псориазис не бива да прекаляват с консумацията на алкохол и кафе. Тези напитки имат силни диуретични свойства и затрудняват поддържането на хидратирана кожа.

Още ценна информация за овладяване на псориазис през зимата

Екипът на програма Псоралек помага на хората с псориазис и близките им в няколко направления:

Тези действия са съобразени с целта на Програмата – да предостави цялостна висококачествена грижа на хората с псориазис. Повече информация за предлаганите услуги може да получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola