Редица системни заболявания може да провокират проблеми с очите. В това число попада и псориазисът. Отдавна е доказано, че той е повече от кожно заболяване. Наред с повишения риск от увреждане на ставите и развитие на псориатичен артрит, псориазис вече се асоциира и с някои проблеми с очите и кожата около тях. Нещо повече – има данни, че той може да провокира и по-сериозни очни проблеми като увеит и иритит.

Най-чести проблеми с очите при хора с псориазис

Формиране на псориатични плаки по кожата около очите. Макар и сравнително рядко, някои типове псориазис засягат кожата на лицето. Псориатичните плаки, формирани по кожата около очите, може да бъдат особено болезнени, а лечението им – трудно. В някои случаи се засягат ръбовете на клепачите. Възможно е да се промени разположението на миглите и те да започнат да дразнят или драскат роговицата. Освен това се затруднява примигването, което възпрепятства нормалното овлажняване на роговицата и може да провокира усещането за сухота в очите. Така кожните псориатични прояви косвено провокират и проблеми с очите.

Увеит и иритит. Това са възпалителни очни заболявания, които често се развиват като съпътстващ проблем при автоимунни състояния, каквото е псориазиса. Увеитът и ирититът са пример за това как псориазисът може пряко да засегне зрението. Проявите им са свързани със симптоми като:

  • зачервяване на окото
  • повишена чувствителност към светлината
  • замъглено зрение
  • болки в очите

Комплексна грижа при проблеми с очите и псориазис

Хроничните изяви на псориазиса са причина придружаващите проблеми с очите също да хронифицират. Най-сигурният начин за трайно поддържане на зрението е максималното удължаване периода на ремисия на кожните прояви.

Важно е да се отбележи, че и прякото, и косвеното влияние на псориазиса върху очите и зрението може да провокира сериозен дискомфорт. При дори леки оплаквания състоянието на пациентите трябва да се проследява както от дерматолог, така и от офталмолог. Само след консултацията със специалист може да определи точна терапевтична схема за комплексно овладяване и на двата проблема.

borola