Хората с псориазис се подлагат на алтернативно лечение, когато традиционните терапевтични методи не дават желания резултат или водят до развитието на странични ефекти. Това става ясно от изследване на учени от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Изследователите са обезпокоени от тази тенденция, тъй като не всички форми на терапия, различни от конвенционалната медицина, помагат. По-долу ще подкрепим казаното с примери.

Алтернативно лечение на псориазис със спорен ефект

Акупунктура

Акупунктурата е древна техника от традиционната китайска медицина. Тя е насочена към освобождаване на енергийния поток в тялото, а оттам и към възстановяване на доброто здраве. За отстраняване на блокажите се използват тънки игли, които се забождат в точно определени точки по тялото. Иглотерапията се прилага успешно при болков синдром, световъртеж, алергия, синузит. За съжаление към момента не съществуват реални доказателства за ефект, различен от плацебо, при псориазис.

Акупресура – алтернативно лечение на псориазис с недоказан ефект

Това е друга техника от китайската медицина, която датира от 5 хиляди години. В основата ѝ са залегнали същите идеи като на акупуктурата. Чрез упражняване на натиск върху биологично активни точки в тялото се балансира жизнената енергия чи (ци), която според китайската философия е определяща за правилното развитие и доброто здраве. Акупресурата намира голямо приложение в лечението на различни зависимости. Има данни, че повлиява положително имунитета и кръвообращението. Все още обаче няма убедителни научни доказателства, че помага за подобряване на кожата при псориазис.

Рейки

Рейки терапията е разработена от Микао Усуи през първата половина на XX в. в Япония. Хората, които я практикуват, отдават „универсална жизнена енергия“ (рейки) на пациентите, като полагат ръцете си върху различни части от тялото им. Смята се, че това е прекрасен начин за повишаване на здравето и благополучието. Привържениците на рейки са на мнение, че терапията понижава стресовите нива, намалява болката и подпомага възстановяването след хирургически интервенции. Няма данни обаче, че тя е успешна терапевтична алтернатива за лечение на псориазис.

Алтернативно лечение на псориазис – едва след изчерпване на всички конвенционални методи

Дерматолозите от програма Псоралек апелират хората с псориазис да не се подлагат на нековенционални методи на лечение, за които няма сигурни доказателства, че в дългосрочен план ще дадат добри резултати. Ерудирани и с богат опит, те са винаги насреща да помогнат при избора на подходяща терапия. В допълнение оказват емоционална подкрепа, дават насоки за живот без страдание и обогатяват знанията за кожното заболяване. Заинтересованите могат да се възползват от първичен преглед и онлайн консултация. Повече информация относно предлаганите услуги има в сайта на Програмата – www.psoralek.com.

borola