Псориазис е хронично протичащо заболяване на кожата, което ако не се лекува, е възможно да се превърне в причина за безплодие при мъжете. Проявява се с появата на розови или зачервени люспести плаки, които най-често са локализирани по коленете, лактите, скалпа, ушите и гърба. Въпреки, че конкретната причина за развитие на псориазис не е напълно ясна, все повече изследвания по темата свързват заболяването с нарушения в имунния отговор. В следващите редове споделяме повече за влиянието, което оказва псориазисът върху плодовитостта при мъжете.

Псориазис и безплодие при мъжете – каква е връзката?

Псориазисът е заболяване, което освен с видимите кожни прояви, се характеризира и с хронично възпаление в организма. Възможно е тези инфламаторни процеси да засегнат хормоните и жлезите от мъжката репродуктивна система и да се отразят върху плодовитостта. Тази хипотеза се потвърждава от проучване от 2017 г., проведено сред 100 мъже на възраст между 18 и 55 години, като половината от участниците имат псориазис. Изследването проверява:

  • Нивата на тестостерон
  • Нивата на лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон
  • Брой сперматозоиди
  • Подвижност на сперматозоидите
  • Нивата на глобулин
  • SHBG (глобулин свързващ половите хормони)

Резултатите показват значително по-ниски нива на тестостерон и SHBG при мъжете с псориазис, в сравнение с участниците от контролната група, които не страдат от заболяването. Ниските нива на тестостерон се свързват с намалено либидо и еректилна дисфункция, а SHBG отговаря за свързването между андрогените и циркулиращия естрадиол.

В допълнение към това, според проучването системното възпаление в организма при псориазис е причина за по-лошо качество на спермата. Изследователите доказват това чрез ултразвуково изображение на семенните мехурчета и простатната жлеза. При 35 от общо 50 мъже с псориазис се наблюдава възпаление в тези части от мъжката полова система. Резултатът е по-нисък брой сперматозоиди и намалена подвижност. За сравнение при нито един от мъжете в контролната група не се наблюдава влошено качество на спермата.

При участниците с псориазис също така се наблюдават по-високи стойности на естрадиол. Когато нивата на този женски полов хормон са над нормата, са възможни нарушения в половата функция при мъжете.

Не на последно място, псориазисът е заболяване, което се отразява върху психиката на пациентите. Хроничният стрес и високите нива на тревожност са свързани с нарушения в производството и съзряването на сперматозоидите.

Лекарства при псориазис и плодовитост при мъжете

Ако не се спазва назначеното лечение за овладяване на псориазис е възможно да последват репродуктивни проблеми при мъжете заради системното възпаление в организма. Но придържането към подходяща терапия свежда до минимум риска от безплодие, тъй като съвременните методи за лечение са клинично проучени и с висок профил на безопасност. Според изследване от 2017 г. инхибиторите на тумор некрозис фактор-алфа (TNF-алфа) и естерите на фумарова киселина, използвани за овладяване на псориазис, нямат отрицателни странични ефекти върху качеството на спермата при мъже. Друго проучване от 2020 г. показва обнадеждаващи резултати и за имуносупресивните медикаменти, които се прилагат за лечение на заболяването.

Още полезна и актуална информация за псориазис и новостите в лечението на заболяването ще откриете на…

Интерактивния сайт на програма Псоралекwww.psoralek.com. Тази уникална по рода си платформа у нас е създадена с една ясна цел – да изгради работеща система за овладяване на псориазис. В името на тази кауза Програмата обединява на едно място знанията и опита на висококвалифицирани дерматолози, експерти от фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Идеята е да се повиши осведомеността относно кожното заболяване и да се окаже нужната подкрепа на пациентите с псориазис и техните близки. Тук ще откриете практически съвети за живот без страдание и актуална информация за терапевтичните методи за овладяване на заболяването. За повече въпроси или за насрочване на преглед се свържете с нас на тел: (+359) 2 983 6211 или на имейл адрес contact@psoralek.com.

borola