При сърбеж по кожата напълно естествената ни реакция е да се почешем. За хората с псориазис обаче тази опция не се препоръчва. Чешейки засегнатия участък, те не само не получават кой знае какво облекчение, а и рискуват да влошат състоянието си.

Кожният сърбеж е сред най-неприятните симптоми на псориазис. Нерядко изявите му са нетърпими. Именно той стои в основата на наименованието на заболяването. Терминът псориазис произлиза от гръцката дума psori, означаваща именно сърбеж.

Сърбежът по кожата при псориазис може да се овладее

На този етап методите за лечение на псориазис целят предимно облекчаване на симптомите. В тази връзка овладяването на кожният сърбеж би следвало да е от първостепенно значение. Повечето засегнати посочват, че физическото наудобство, което той причинява, е по-тежко от емоционалното неудобство, причинено от псориатичните плаки.

Именно на сърбежът се дължат и проблемите със съня, от които страдат голяма част от псориазисно болните. В други случаи на него се приписват различни проблеми с концентрацията и други неудобства, смущаващи нормалния начин на живот. Как обаче може да се получи облекчение? Ясно е, че то не се постига с почесване на засегнатите от псориазис участъци. Понякога дори се стига до задълбочаване на проблема и поява на т.нар. синдром на Кьобнер, при който всяко раздразнение на кожата само влошава симптомите на заболяването.

Задълбочените проучвания в последните години дават нова надежда в борбата за овладяване на псориазисните прояви. Установено е, че за справяне с неприятния сърбеж по кожата хората с псориазис може да разчитат на ефективно средство. Това е локалната терапия – основен и безопасен избор за овладяване на случаите на лек до средно тежък псориазис. Около 80% от регистрираните случаи на псориазис може да се овладеят успешно с методите на тази терапия. Специалистите от програма Псоралек могат да препоръчат подходящи такива средства според индивидуалните нужди на всеки пациент. Специална грижа може да получите и при посещение на редовно организираните от програмата безплатни прегледи и училища за псориазис.

borola