Като хронично рецидивиращо кожно заболяване изявите на псориазис са силно зависими от това с какви продукти влиза в контакт кожата на пациента. Физическото дразнене на кожата е един от основните фактори, които провокират обострянето на псориазис. Затова при контакт с агресивни и дразнещи кожата вещества псориазисът може рязко да се обостри.

Голяма част от пациентите с псориазис са запознати с тази особеност на заболяването си, но много често подценяват някои фактори, които може да раздразнят кожата и да обострят псориазиса. Един от тези фактори е типът перилен препарат, който ползват. Много от тези продукти съдържат агресивни съставки, които може да влошат състоянието на кожата дори при хора, които полагат стриктни грижи за профилактика на псориазиса.

Перилни продукти – най-подценяваните обострящи псориазиса причини

Много от съставките на перилните препарати може да обострят проявите на псориазис при контакт с кожата. Някои от тях не се отмиват напълно при пране и негативният им ефект е налице дълго време. Действието на подобни продукти рядко се взима под внимание от страна на пациентите с псориазис. Необходимо е типа на ползваните перилни препарати да се подбира също толкова внимателно, колкото и типа материя на дрехите, тъй като тя също може да окаже влияние върху състоянието на кожата.

За да се избегне обостряне на псориазиса под влияние на агресивни съставки, е необходимо пациентите с псориазис да ползват само перилни продукти, които:

  • са хипоалергични
  • дерматологично тествани
  • не съдържат изкуствени оцветители и ароматизатори
  • отмиват се бързо и не оставят следи по дрехите

Специалистите съветват да се ползват основно течни и лесно измиващи се препарати и при необходимост дрехите да се изплакват по два пъти за максимална сигурност. Препоръката е особено актуална през лятото, когато потенето е по-обилно и в комбинация с остатъците от някои перилни продукти потта може допълнително да раздразни кожата и да обостри псориазиса.

Проявите на псориазис са силно зависими от влиянието на редица фактори. Ролята им е строго индивидуална и за да се гарантира оптимален контрол върху псориазиса, е необходимо всеки пациент да открие кои са причините за обостряне на кожните прояви конкретно в неговия случай. Вече е ясно, че ролята на ползваните перилни препарати в това отношение не бива да бъде подценявана.

borola