Като автоимунно заболяване, псориазисът не може да бъде окончателно излекуван. Това обаче не означава, че изявите му не могат да бъдат държани под контрол. До разработването на окончателно лечебно средство най-ефективната мярка остава поддържането на продължителна ремисия на псориазис в различните му прояви.

Продължителна ремисия на псориазис може да се поддържа най-успешно през лятото. Този сезон предлага изобилие от слънце – най-ценният природен фактор за облекчаване на кожните прояви на псориазис. В съчетание с качествените грижи за кожата условията през лятото може да улеснят контролирането на заболяването. Екипът на програма Псоралек предлага ключови стъпки в тази насока, които специалистите препоръчват на всеки пациент с псориазис.

Ремисия на псориазис през лятото – възможно е!

Изявите на псориазиса преминават през периоди на обостряне и затишие (ремисия). Основната цел при лечение на псориазис е поддържането на максимално дълга ремисия на симптомите.

Лятото е най-трудният период за всеки пациент, по отношение прикриването на типичните за псориазис симптоми. Кожните плаки може да засегнат различни зони на тялото, които е много трудно да бъдат прикрити с ефирното лятно облекло. Кожният сърбеж провокира почти постоянни зачервявания и възпаления на кожата, дискомфорт и притеснение. Дерматологичната практика обаче показва, че климатичните фактори през лятото, използвани правилно и в съчетание с пълноценна грижа за кожата, са най-качественото средство за постигане на трайна ремисия на псориазис. След като това е напълно възможно, най-важното за всеки пациент е да знае как да го постигне бързо и безопасно.

Продължителна ремисия на псориазис – как?

Основно средство за лечение на псориазис е т.нар. фототерапия – дозирано облъчване на засегнатите от псориазис зони на кожата с ултравиолетови лъчи. Обилното слънчево греене през лятото предлага естествен начин за своеобразна фототерапия. Редовно излагане на слънце за 10-15 минути помага за постепенно елиминиране на псориатичните плаки. Важно е да се ползват слънцезащитни продукти, които не съдържат дразнещи кожата съставки, и да се избягва слънчевото изгаряне, което вместо да облекчи, може да обостри псориазиса.

Втората важна стъпка към продължителната ремисия на псориазис през лятото е облекчаването на стреса. Доказано е, че психическото напрежение е ключов фактор, провокиращ псориазис.

Трайната ремисия на псориазис е силно зависима и от пречистването на организма. Лятото предлага редица възможности за рационално хранене и процедури, които да осигурят обща детоксикация на тялото и облекчаване изявите на псориазис.

Постоянните грижи за кожата са финалната и най-важна стъпка към продължителната ремисия на псориазис. От ключово значение е локалната терапия, която доказано намалява кожните прояви при обострен псориазис. Тя трябва да се комбинира с прилагане на качествени хидратанти и емолиенти (като Липобаза, Нанобаза и др.) не само при обостряне, но и при отсъствие на псориатични изяви. Дори трайното овладяване на псориазиса не гарантира защита от обостряне след време. Редовното хидратиране и омекотяване на кожата обаче действа като доказано превантивно средство за удължаване ремисията на псориазиса, както и за намаляване остротата на бъдещите му изяви.

borola