Потенето е естествен защитен механизъм на тялото за изхвърляне не токсините през кожата. От друга страна, изявите на псориазиса, като възпалително заболяване, са силно зависими от нивата на токсините в организма и се обострят, когато те не се изнасят пълноценно от тялото. В допълнение съставът на потта може да раздразни кожата и да влоши състоянието на кожните плаки.

Ролята на по-продължителното и обилно потене през лятото върху изявите на псориазис е важна особеност, която се изучава подробно в последните години. Цел на много проучвания е да се установи дали обилното потене влошава или не псориазиса през лятото.

Обилно потене през лятото – данни за влиянието му върху псориазиса

Формирането на псориатичните плаки върху кожата може да засегне порите, извеждащи потта, и да затрудни потенето, а оттам и детоксикацията, която то осигурява на тялото. Невъзможността за извеждане на токсините с потта може да обостри възпалителните реакции при псориазис, който е силно зависим от нивата на токсините в тялото. Така се формира порочен кръг – от една страна плаките затрудняват извеждането на потта и токсините от тялото, а от друга – задържането на токсините в организма обостря псориазиса. Тази взаимовръзка обяснява по-тежките изяви на псориазиса при някои хора през лятото.

Най-често това се случва при хората, страдащи от т.нар. инвертен псориазис. Той поразява основно зоните на свивките на тялото – под мишниците и гърдите, зад колената, около бедрата. През лятото потенето е най-обилно именно в тези зони и състоянието на засегнатата от псориазис кожа там се влошава.

За обострянето на псориазиса при обилно потене през лятото допринася и съставът на потта, който дразни кожа. За неутрализиране на този ефект на пациентите с псориазис се препоръчва редовно почистване на кожата и допълнителните грижи за оптималното й хидратиране и омекотяване в засегнатите участъци.

Омекотяване и хидратиране на кожата при псориазис – ключов фактор при обилно потене през лятото

Дразнещото влияние на обилното потене върху кожата през лятото може да се намали, ако тя се поддържа мека и оптимално овлажнена. Това налага грижи за кожата при псориазис да се полагат непрекъснато – и при обостряне, и при ремисия на оплакванията. Необходимо е да се ползват висококачествени хидратанти и емолиенти – самостоятелно при ремисия и заедно с лечебните продукти във фазата на обостряне на симптомите.

Хидратанти и емолиенти може да се ползват безопасно като допълнение на локалната терапия при псориазис.

borola