Модифицирана форма на лечебно гладолечение повлиява положително някои често срещани симптоми на псориазис. Това става ясно от проучване на Гентския университет в Белгия. Изследването е представено на пролетния симпозиум на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), проведен между 6-7 май 2021 г. То има за цел да предостави доказателства за връзката между чревното здраве и псориатичните плаки. И още – да открои ползите от периодичното гладуване при лечение на кожното заболяване.

Водена от научно любопитство исках да разбера дали лечебното гладолечение ще благоприятства състоянието на кожата при пациенти с псориазис

Думите са на д-р Линда Грин, изследовател от катедрата по дерматология в Гентския университет.

Модифицираната форма на лечебно гладолечение е вид периодично гладуване, при който се ограничава калорийният прием за определен период от време. Тя е с възможност за персонализиране и адаптиране към начина на живот на всеки човек. Сред най-популярните разновидности са:

  • диетата 16:8 (16 часа без храна и 8 часа, в които може да се яде)
  • диетата 5:2 (5 дни в седмицата хранене по обичайния начин и 2 дни ограничаване)

Именно диетата 5:2 е използвана като хранителна интервенция в изследването, проведено сред 24 пациенти. Участниците са разделени в 2 групи по 12 човека. В продължение на 12 седмици едните се придържат към диетата 5:2, а другите продължават с обичайния си режим на хранене. Тези, които спазват режима 5:2, приемат по 500 kcal в 2 последователни дни, а в останалите 5 не броят калориите.

Двама доброволци са изключени от експеримента

Единият заради начало на антибиотично лечение, другият поради загуба на проследяване.

След като анализират резултатите, учените установяват, че PASI и BSA не се различават съществено между двете групи.

Поясняваме, че:

През 6-та седмица няма голяма разлика в обиколката на талията и теглото на участниците. 6 седмици по-късно обаче тези стойности намаляват при участниците, които се придържат към диетата 5:2. В резултат при тях се наблюдава по-малко лющене и удебеляване на кожата. 30% дори съобщават за намаляване на сърбежа.

Освен гладолечение има и други начини, с които да се подобрят видът и състоянието на кожата при псориазис

Какви са те можете да разберете от www.psoralek.com. Това е сайтът на Псоралек – единствената по рода си програма, насочена изцяло към псориатиците. Ще откриете полезни съвети и насоки за облекчаване на болката и дискомфорта. Ще повишите информираността си за кожното заболяване. Можете да се посъветвате със специалист дерматолог от Програмата, който ще ви помогне да вземете най-доброто решение за вашето лечение. Повече информация за предлаганите услуги ще получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola