Има ключова отправна точка за потискане на кожното възпаление при псориазис и артрит, свързан с него (псориатичен артрит). Това става ясно от доклада на изследователи от Виенския университет в Австрия, публикуван в сп. Annals of the Rheumatic Diseases. Откритието може да послужи за разработване на нови стратегии за диагностика, лечение и профилактика.

Псориазис и артрит – нова възможност за лечение с въздействие върху гените

Обект на изследването е генът S100A9, който от известно време е в центъра на научните търсения на учените. В хода на проучването екипът открива, че тежестта на псориазиса и псориатичния артрит може да бъде намалена със системно, а не с локално инхибиране на гена S100A9 в кожата
С това свое откритие учените полагат основите за промяна в парадигмата на лечение на двете заболявания. „Изследването е важна крачка напред към разработване на нови лекарства със системно, а не локално действие върху кожата“. Това коментира д-р Ервин Вагнер, който е един от водещите автори на проучването.
Изследователите припомнят, че псориазисът е сред най-често срещаните хронични възпалителни заболявания на кожата. Освен кожата, възпалението може да обхване и ставите. По данни при 1/3 от псориатиците се развива ставно възпаление (псориатичен артрит).
Обикновено псориазисът се проявява в зряла възраст, като основните отключващи фактори са стресът и ултравиолетовите лъчи.

Гените също са от решаващо значение за поява на заболяването

Активирането на гена S100A9 в кожните и имунните клетки е идентифицирано като рисков фактор за развитие на псориазис и псориатичен артрит.
Според резултатите от изследването симптомите на псориазис се овладяват с деактивиране на гена S100A9 във всички клетки на тялото. Данните от скорошни предклинични експерименти хвърлят светлина върху конкретното влияние на кожните и имунните клетки, където се синтезира генът S100A9, върху тежестта на псориазиса и псориатичния артрит.
„Вече знаем, че възпалителните реакции при псориазис и псориатичен артрит се увеличават при локално инхибиране на гена S100A9 в кожата. Ето защо S100A9 трябва да се инхибира със системни медикаменти“, казва в заключение д-р Вагнер.

При псориазис и псориатичен артрит насреща са висококвалифицираните и опитни специалисти дерматолози от програма Псоралек

Всичките им усилия са насочени към подобряване качеството на живот на пациентите с псориазис и неговите усложнения.

За целта те:

  • провеждат онлайн консултации тук
  • правят прегледи в клиника „Борола“, разположена в сърцето на София и в мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната
  • организират училища за псориазис, за да повишават информираността за кожното заболяване сред населението

Научете повече за предлаганите услуги, като се свържете с нашия екип. Позвънете на телефон за контакт (+359) 2 983 6211 или пишете на имейл contact@psoralek.com.

borola