Псориазис и Ковид е наболяла тема за псориатиците и техните близки. В предишни публикации потвърдихме, че лекарствата за псориазис, както и самото заболяване НЕ поставят засегнатите в по-голям риск от Ковид. В настоящата статия ще разгледаме другата страна на Ковид пандемията, а именно условията на социална изолация. Ще хвърлим повече светлина върху влиянието на локдауна за влошаване на псориатичните прояви.

Псориазис и Ковид в условията на социална изолация

За всички запознати с псориазиса е известно, че кожното заболяване има ясно подчертани психологически тригъри. Това значи, че проявите му могат да бъдат „отключени” в резултат на силен стрес, постоянна тревожност или психическа травма. Въпреки строго индивидуалния характер на тези провокиращи фактори, те са реална заплаха за влошаване изявите на кожното заболяване. Предвид това, не е учудващо, че учени наблюдават обостряне на псориатичните прояви при пациенти, поставени в условията на социална изолация.

Влошаване на психичното здраве и обостряне на псориазис във времена на Ковид

Анализ описва последиците от пандемията, включително ограниченията на дейностите и загуба на доходите, върху китайски пациенти с псориазис. Изследването, публикувано в списанието на Американската академия по дерматология, проучва 926 души, в периода между 25 февруари и 6 март 2020 година. В обобщение, 43,7% (405 души) са изпитали умерено до тежко обостряне на псориатичните симптоми.

Определени аспекти от Ковид пандемията се асоциират с влошаване на симптомите на псориазис. Сред тях са неспазване на насроченото лечение, стрес, условия на локдаун и загуба на финансови приходи. Известно е, че загубата на работа или съкращаването на работните часове затрудняват заплащането на лечението на псориазис. Това е причина много псориатици да преустановят лечението си по време на пандемията. Ограниченията на активностите на открито и социалната изолация са свързани със стрес, тревожност и депресия, и обостряне на псориазиса. Специалистите отбелязват, че ограниченият достъп до медицински услуги също може да наруши лечението и да обостри заболяването.

Подход за предотвратяване обострянето на псориазис в условия на Ковид

Специалистите са единодушни, че за да се защитят от обостряне, хората с псориазис е необходимо да не спират насроченото лечение. Също така, засегнатите се съветват да вземат мерки за овладяване на повишения стрес и тревожност. Ако не могат да се справят с тях сами, да потърсят професионална помощ. Физическа и емоциална помощ в условията на Ковид, псориатиците могат да получат от специалистите на програма Псоралек. Те ще подкрепят менталното и физическото състояние на засегнатите, за да се предотврати потенциално влошаване на заболяването. Връзка с тях може да се осъществи по имейл на contact@psoralek.com. Също така и с посещение на клиника „Борола” в София или останалите клиники и консултативни центрове в различни точки от страната. Графиците за провеждане на безплатни физически прегледи можете да откриете тук. За повече информация относно предлаганите услуги, позвънете на (+359) 2 983 6211.

borola