Пациентите на системна и биологична терапия на псориазис НЕ са по-предразположени към заразяване с коронавирус 2019-nCoV от останалите. Това става ясно от проучване на работната група BIOBADADERM (Испански регистър на нежеланите събития от биологичната терапия в дерматологията) към Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV). Водещ автор на изследването е д-р Офелия Баниандрес-Родригес от Университетската болница „Грегорио Мараньон“ в Мадрид, Испания. Резултатите от изследването са публикувани в списанието на Американската академия по дерматология (JAAD).

Информация за испанското проучване, което установява, че страдащите от псориазис НЕ са изложени на по-висок риск от заразяване с коронавирус

„В началото на март 2020 г., когато коронавирусът започна да се разпространява с бързи темпове в Испания, здравните експерти алармираха, че хората с отслабена имунна система и съпътстващи заболявания са сред най-уязвимите от заразяване с COVID-19. В най-рисковата група попаднаха и подложените на имуномодулираща или имуносупресивна терапия, каквито са голяма част от пациентите с псориазис. Това предизвика вълна от въпроси сред псориатиците. Препоръката, която им беше дадене, е да продължат лечението си и при най-малките съмнения за неразположение веднага да потърсят медицинска помощ“, припомнят от Испанската академия по дерматология и венерология.

През март същата година учените стартират проспективно оценяване за влиянието на COVID-19 върху пациенти с псориазис, които изискват системно лечение. В рамките на продължилото 8 месеца изследване д-р Офелия Баниандрес-Родригес и нейният екип анализират данните на 2329 пациенти на системно лечение.

Резултати от изследването

Анализът на данните сочи, че 73 души (3,13%) са били с COVID-19. От тях 13 (0,56%) са се нуждаели от хоспитализация, 1 (0,04%) е имал нужда от интензивни грижи и 1 ( 0,04%) е починал.

Въз основа на резултатите учените заключават, че профилът на случаите на коронавирус в регистъра е подобен на този на общото население. Казано с други думи, хората с псориазис НЕ са изложени нито на по-висок риск от заразяване с COVID-19, нито на по-тежко протичане на инфекцията.

Изключение правят единствено пациентите с псориазис, които имат съпътстващи заболявания като диабет и хипертония. След оценка на цялата налична информация от изследването, учените установяват, че при въпросните пациенти има НЕЗНАЧИМО по-висок риск от инфекция с COVID-19, хоспитализиране, прием в интензивно отделение или летален изход, отколкото в общатата популация.

Ако сте имали съмнение, че вашият псориазис ви излага на по-висок риск от коронавирус, вече можете да сте спокойни, че това не е така

В случай че имата още притеснения и въпроси, свързани с кожното заболяване, не се колебайте да се свържете с висококвалифицираните дерматолизи на програма Псоралек. Още сега можете да отправите своите питания към тях чрез формата за контакт тук. При желание за първичен преглед запазете предварително час съобразно актуалния график. Прегледите се извършват в клиника „Борола“ в София и в мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната.

borola