Какво се има предвид, когато се говори за биологично лечение на псориазис? Ако и вие си задавате този въпрос, продължете да четете нататък, за да откриете отговора.

Ето в какво се състои биологично лечение на псориазис

Биологичното лечение се базира на използването на имуноглобулини (Ig) – антитела в кръвта, които помагат на организма да се бори с инфекциите.

Терапията със специфични антитела за лечение на псориазис е насочена към неутрализиране на малки сигнални протеини, наречени цитокини. Те активират или регулират имунния отговор и се секретират от Т-клетките (Т-лимфоцитите), които принадлежат към групата на белите кръвни клетки (лимфоцити).

След като се инжектират на пациента с псориазис, антителата се свързват с цитокините и възпрепятстват възпалението на кожата. Това помага за по-бързото изчистване на сребристобелите люспи (плаки) от поразените места. Ефектът продължава, докато се прилага лечението.

Тук е мястото да кажем, че биологичните лекарства са скъпи и разработването им е времеемко. Те се изписват от дерматолог и се прилагат само под лекарско наблюдение.

Биологично лечение на псориазис – революция в лечението на кожното заболяване с автоимунен характер

Благодарение на биологичното лечение вече се знае, че цитокините, които стимулират засиленото размножаване на кожните клетки (кератиноцитите) са IL-23, IL-17A и IL-17F. Медицинската практика показва, че еднократното инжектиране на анти-IL-23 антитяло при пациенти с тежък псориазис води до значително клинично подобрение на симптомите (над 90%) за период от 24 седмици. Опитът сочи още, че неутрализирането на някои специфични видове цитокини – IL-8, IL-22, интерферон алфа (INF-α) и интерферон гама (INF-γ) НЕ подобрява вида и състоянието на псориатичната кожа.

Предизвикателства отвъд пределите на революционното лечение на псориазис с биологични средства

Биологичното лечение на псориазис е ефективно и успешно допълва базисното, но учените продължават да търсят нови и достъпни начини за справяне с кожното заболяване. Усилията им са насочени основно към:

  • разработване на орални медикаменти, които да са добра алтернатива на инжекционните средства
  • създаване на медикаменти за локално приложение с максимално висок профил на безопасност
  • откриване на терапии, с които да се промени ходът на заболяването, а не както досега само да се облекчават симптомите
  • разработване на терапии, които не позволяват на имунната система да атакува собствените си клетки

Вече знаете най-важното за биологично лечение на псориазис. А сега е време да научите къде можете да получите адекватна медицинска помощ за кожното заболяване

При наличие или съмнение за псориазис не се колебайте да потърсите висококвалифицираните и опитни дерматолози от програма Псоралек. Те имат индивидуален подход към всеки пациент и се съобразяват с личните му потребности. В случай на нужда предписват максимално щадящо лечение. Оказват емоционална подкрепа и дават ценни насоки за активен живот без страдание. Предлагат онлайн консултация и първичен преглед. Прегледът се извършва в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в цялата страна. За повече информация позвънете на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola