Клиничните данни сочат, че около 33% от пациентите с псориазис имат глутенова непоносимост. Тя се изразява в силна автоимунна реакция след консумация на големи количества глутен, която води до обостряне на псориазиса. Тези данни доказват, че придържането към диета при псориазис, бедна на глутен, може да подпомогне изчистването на кожата и поддържането й във времето.

Установено е, че придържането към безглутенова диета при псориазис има позитивен ефект не само при пациентите с глутенова непоносимост, но при всички хора с псориазис. Разбира се, позитивният ефект е много по-силен при първата група. Но и във втория случай ползите за намаляване склонността към възпалителни реакции и за изчистване на кожата са налице.

Диета при псориазис, бедна на глутен – позитивните резултати

Красноречиви данни за позитивния ефект от премахването на глутена от диетата при псориазис представя специализирано шведско изследване от преди няколко години. То е проведено от научен екип към Университета в Упсала и е публикувано в Британския Журнал по Дерматология.

Проследено е състоянието на 30 пациенти с псориазис, които до началото на проучването не са спазвали ограничителна диета. Хранителният им режим в началото на проучването е променен рязко, като глутеновите продукти са изключени изцяло. Диетата е спазвана в продължение на 1 месец. Установено е, че само в рамките на 30-те дни е постигнато изчистване на около 90% от псориатичните плаки на пациентите. Важно е да се отбележи, че в това число попадат и чувствителни към глутена пациенти. Освен изчистване на кожата е установено и повишаване нивата на витамин Д в организма на пациентите. Това затвърждава данните за позитивния ефект на този витамин върху справянето с кожното заболяване.

Други изследвания показват, че придържането към безглутенова диета при псориазис показва позитивни ефекти в рамките на 3 месеца. Този по-бавен ефект се наблюдава при пациенти, които имат толеранс към глутена и не са алергични към него. Резултатите обаче показват, че намаляването на приема му има позитивно влияние за изчистване на кожата и при тази група пациенти.

За по-добър и по-бърз ефект от диетата при псориазис

Обобщаването на посочените данни показва, че придържането към диета при псориазис, бедна на глутен, подпомага изчистването на кожата средно в рамките на 1 до 3 месеца. Дори тази обнадеждаваща резултатност обаче може да бъде подобрена.

Важно е освен на правилна диета пациентите с псориазис да разчитат и на ефективно лечение, към което да се придържат стриктно. Диетата при псориазис е добре да се комбинира с продукти за локално приложение, които намаляват възпалението на кожата и подпомагат подобряването на вида й. През лятото прилагането на подобни продукти може да се съчетае и със сезонни процедури за облекчаване на псориазиса като балнео- или климатолечение, фото- и пелоидотерапия и др.

borola