Пелоидотерапията е форма на климатолечение, за разработването на която основни заслуги има и българската дерматологична школа. Основен акцент при пелоидотерапия е ползването на лечебна кал. Методът е познат отдавна като средство за ефективно лечение на псориазис и удължаване периода на ремисия. В състава на лечебната кал влизат редица химични съединения, които имат успокоителен ефект върху кожното раздразнение.

Пелоидотерапия

Ползи. Псориазис е много повече от хронично-рецидивиращо възпалително кожно заболяване. Основна причина за развитието му е генетичната обремененост, но за отключване на изявите му допринасят редица допълнителни фактори като стреса, раздразнението на кожата и др.

Пелоидотерапията действа релаксиращо върху общото състояние на организма. Повлияват се добре не само кожните прояви, но също нервната система и състоянието на ставите. Така методите за пелоидотерапия допринасят и за неутрализиране на причините, и за облекчаване на симптомите на псориазис и на придружаващия го псориатичен артрит.

Форми. Пелоидотерапия се прилага под формата на различни процедури. Те може да включват кални бани и спа процедури с лечебна кал, глина и други субстанции, добивани от морета, езера, термални и минерални извори и др. Процедурите може да се прилагат общо върху цялото тяло или локално върху засегнатите от псориазис зони на кожата, включително по лицето.

Приложение на пелоидотерапията при псориазис

Пелоидотерапия се ползва за справяне с различни типове псориазис – палмоплантарен, плакатен псориазис и др. Постига се успешен контрол върху заболяването и достигане на основната цел при лечение на псориазис – удължаване периода на ремисия. В някои случаи пациентите не получават нови обостряния дори в рамките на години.

Основното действие на пелоидотерапията спрямо псориазисните плаки е свързано с нормализиране на метаболитните процеси в кожните клетки. Това има главно значение за регулиране диференциацията на клетките и забавяне формирането на псориатични плаки.

Богатството на страната ни по отношение на места, подходящи за кални бани, може да бъде от голяма полза за лечението на хората с псориазис у нас. Това ще доразвие традициите на българската дерматологична школа, която повече от 50 години налага различните форми на климатолечение при псориазис с лекувани над 15000 пациенти.

borola