Характерните кожни проблеми при псориазис са видимата, но не и единствена проява на заболяването. Наред с кожните проблеми псориазисът провокира и много по-сериозни системни увреждания.

Кожни проблеми при псориазис

Кожните проблеми при псориазис се проявяват хронично – с периоди на обостряне и ремисия. Свързани са с възпаление на кожата в определени зони на тялото и образуване на т.нар. псориатични плаки.

Освен с влошаване вида на кожата, псориатичните кожни проблеми често са съпроводени от зачервяване и сърбеж на кожата. Оплакванията са най-силни при обостряне на псориазиса. В периода на ремисия на симптомите посочените оплаквания липсват или са много слаби.

За разлика от периодично изчезващите кожни проблеми, системните нарушения при псориазис са трайни, както и последствията им.

Повишен сърдечно-съдов риск при псориазис

Много изследвания показват, че пациентите с псориазис са изправени пред повишен сърдечно-съдов риск. Специално проведено проучване в Бостън (САЩ) сред 45 хиляди души отново доказва този факт. Установено е, че над половината от тях са предразположени към високо кръвно налягане и висок холестерол, а от там и към сърдечни проблеми. Рецидивиращите възпалителни прояви на псориазиса се посочват като основни причини за повишаване на този риск.

Значение на лечението при псориазис

Основната цел при лечение на псориазис е постигането на максимално дълъг период на отсъствие на кожни проблеми (ремисия). Липсата на кожни проблеми означава и отсъствие на възпалителни реакции. Това от своя страна означава и намаляване на сърдечно-съдовия риск.

Тази зависимост подчертава нуждата от лечение на псориазис. Всеки засегнат би следвало да се консултира със специалист за определяне формата на псориазис и избора на правилен лечебен подход според конкретните кожни проблеми. Програма Псоралек предлага възможност за безплатни прегледи и консултации с водещи специалисти в областта на псориазиса. Това е уникален шанс за всеки, страдащ от псориазис, да овладее трайно своите кожни проблеми и да намали риска от евентуални сърдечни проблеми.

borola

borola