Освен горещи вълни, нощно изпотяване и резки промени в настроението менопаузата може да доведе и до обостряне проявите на псориазиса. Затова всяка жена над 45-годишна възраст, диагностицирана с това кожно заболяване, е важно да се научи да овладява изявите на двете неизбежни състояния – менопаузата и обостреният псориазис.

Псориазис при жените

Псориазисът обикновено се проявява още през детските и юношеските години и при двата пола. В средна възраст изявите му може да оредеят и периодите на ремисия да се удължат. При жените обаче с прехода към менопауза атаките зачестяват, а симптомите на псориазис стават все по-сериозни.

Осезаемо отежняване на псориазисните прояви се отчита още през периода на пременопауза, предшестващ същинския климактериум. Този период започва средно на 40-45-годишна възраст. Счита се, че основна причина за по-сериозните атаки на псориазис през пременопаузата са нестабилните нива на половите хормони в този период.

До навлизането в същинската менопауза (50-55-годишна възраст) отежняването на псориазиса е прогресивно. При много жени именно в този период се отчитат най-сериозни оплаквания от състоянието на кожата и най-тежки изяви на псориазисните симптоми. За това допринася и негативният ефект на хормоналните флуктуации върху състоянието на кожата. Тя изтънява, много бързо се дехидратира, еластичността й отслабва. При тези условия псориазиса се обостря редовно, а периодите на ремисия са много кратки. При много жени до ремисия изобщо не се и достига. Роля за това има и повишеният стрес на жените, навлизащи в менопауза. Стресът е сред ключовите фактори, обострящи кожните проблеми при псориазис.

Псориазис през менопаузата – превенция на обострянето

Фактът, че промените през менопаузата водят до естествено обостряне на псориазиса, изисква от жените над 45-годишна възраст допълнителни усилия за овладяване на кожните проблеми. Обострените изяви на псориазис може да се овладяват успешно с прилагането на локална терапия, с което се осигурява бърз и продължителен ефект с намален риск от нежелани странични ефекти.

Овладяването на обострените псориатични прояви е само първата стъпка при лечението на пациентите. За удължаване на ремисията жените, диагностицирани с псориазис, трябва да полагат постоянни грижи за кожата, особено през менопаузата. Тези грижи включват локалното прилагане на продукти, овлажняващи и омекотяващи кожата (хидратанти и емолиенти). Добре е те да бъдат нанасяни не само върху засегнатата от псориазис кожа, но върху цялото тяло. Компетентни препоръки за поддържане ремисията на псориазиса през менопаузата може да се получат само при консултация със специалист. В тази връзка програма Псоралек дава възможност за онлайн консултации и осигурява безплатни прегледи и училища за псориазис, от които всеки пациент може да се възползва.

borola