Лечението на псориазис при бременност е предизвикателство за здравните специалисти. Трябва да се уточни степента на кожното заболяване, наличието на придружаващи заболявания и да се прецени рискът за плода. Допълнителна трудност създава факта, че няма много информация за влиянието на медикаментите за псориазис върху плода. Това логично поражда въпроса дали е необходимо лечението временно да се преустанови. Нека видим мнението на дерматолозите.

Трябва ли да се спре лечението на псориазис при бременност?

Болшинството от специалистите по кожни болести са на мнение, че се налага лечението на псориазис да се преустанови по време на бременността. Основания за това не липсват.

Лекарствата за системно приложение крият риск за здравето на майката и плода. Тук специалистите отварят скоба, за да пояснят, че медикаментите не са чак толкова опасни, ако са с ниска или средна потентност и се използват в умерени количества.

ПУВА (PUVA) терапията също е забранена, тъй като има голяма вероятност от малформации и вътрематочна смърт на плода. За щастие, има подходяща алтернатива – фототерапията.

Довод за преустановяване на лечението е и фактът, че обикновено псориазисът се подобрява през бременността. Статистиката го потвърждава. Подобряване на вида и състоянието на кожата се наблюдава при 55% от бъдещите майки с псориазис. Влошаване има при 25% от жените.

Как да се държи под контрол псориазис при бременност?

Дерматолозите препоръчват на бременните жени да удължат периода на ремисия, като:

  • използват специално предназначени козметични средства за ежедневна грижа
  • вземат кратък душ с приятно хладка вода
  • нанасят след баня хидратанти и емолиетни като Липобаза и Нанобаза. Тези средства запечатват влагата в кожните клетки и намаляват трансепидермалната загуба на вода. Възвръщат мекотата и еластичността на кожата. Намаляват сърбежа.
  • правят слънчеви бани – излагането на слънце повлиява добре псориазис. Кожата винаги трябва да е защитена с високоспектърен слънцезащитен продукт (ДжинДжира Алба Спрей).
  • спазват балансирана и здравословна диета с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати и захари

Къде може да се получи адекватна и квалифицирана помощ за овладяване на псориазис при бременност?

Всяка жена с псориазис, която е бременна или планира бременност, може да получи надеждна помощ от дерматолозите от програма Псоралек. Висококвалифицирани и с богат професионален опит, те дават отговор на въпросите, свързани с протичането на кожното заболяване през тези 9 месеца. Начертават стратегиите за активен и здравословен начин на живот без страдание. Осигуряват психологическа подкрепа. Предлагат експертни съвети чрез онлайн консултации. Провеждат училища за псориазис. Извършват прегледи в София и мрежата от консултативни центрове в цялата страна. Повече информация за тях има на сайта на Програматаwww.psoralek.com.

borola