Ако сте сред засегнатите от псориатичен артрит на ръцете, тази публикация е за вас. В нея ще предложим съвети за облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието.

Упражнения при псориатичен артрит на ръцете

Страдащите от псориатичен артрит изпитват подуване, скованост и болка в пръстите и ставите на ръцете. Тези изяви на заболяването ограничават подвижността и могат да станат причина за възпрепятстване на някои ежедневни дейности. За да се облекчат симптомите е полезно да се изпълняват леки упражнения. Те спомагат за разтягане и заздравяване на пръстите на ръцете, отпускане на китките и увеличаване на обхвата на движение. Най-удачният пример за упражнение, подходящо при псориатичен артрит, е свиване на пръстите в юмрук и отпускането им. Техниката може да се изпълнява и с малка мека топка, която засегнатите да стискат и отпускат.

Техники за релаксация

Ако почувствате, че пръстите и китките ви се уморят осигурете им почивка. Преустановете дейността, която извършвате, и просто оставете дланите да полежат в скута ви или върху удобна повърхност. Нежният масаж на ръцете върши чудеса за скованите стави. Удачно е да посещавате професионалист, който е запознат със състоянието ви, или сами да масажирате ръцете си няколко пъти на ден. Кисненето на ръцете в топла вода и английска сол също е добър начин за релаксация и облекчаване на подуването и болката. Не прекалявайте с тази практика обаче – дългото стоене на ръцете във вода „изсмуква” влажността от кожата и може да предизвика обостряне на псориазиса.

Защита на ръцете

Дори малко нараняване на ръцете или ноктите може да предизвика обостряне на симптомите. За това винаги пазете ръцете си. Носете предпазни ръкавици, ако извършвате дейност, която може да нарани ръцете, като работа с инструменти или градинарство.

Разкрасителни съвети за добро самочувствие

Посещението на маникюрист може да подобри настроението и самочувствието ви, споделят специалистите. Те наблягат на факта, че лакирането на ноктите при псориазис няма да доведе до обостряне на проявите. При записване на час, попитайте дали маникюристът е работил с хора с псориазис. Ако не е запознат със заболяването го уверете, че то не е заразно. По време на процедурата следете за спазване на всички хигиени мерки. Заложете на късия маникюр, за да се предпазите от евентуално счупване или друго нараняване на ноктите. Помолете маникюриста да не реже дълбоко кожичките и нежно да пили ноктите. Ноктопластика не се препоръчва, тъй като може да се прояви странична реакция към използваните лепила за нокти. Ако страдате от инфекция на ноктите изчакайте тя да бъде излекувана преди да посетите маникюрист.

Още стратегии за живот с псориатичен артрит на ръцете

Повлияйте положително здравословното си състояние и повишете качеството си на живот с псориатичен артрит, като станете част от голямото семейство на програма Псоралек.

Програмата представлява мрежа от квалифицирани медицински специалисти, клиники и консултативни центрове, и фармацевтичната индустрия за осигуряване на пълна грижа за хората с псориазис и псориатичен артрит. На интернет платформата на Псоралек ще откриете актуална здравна информация относно стратегиите за по-добър живот с псориазис. Ще имате възможност да получите бърз отговор на въпросите си посредством формата за онлайн консултация със специалист. За да се възползвате от всички услуги, които програмата предлага, запазете и час за безплатен дерматологичен преглед. Графиците за провеждане и контактите на специалистите ще откриете тук.

borola