Псориазисът е автоимунно кожно заболяване, чиито прояви обаче често надхвърлят хроничните възпалителни проблеми с кожата. Според различни данни средно около 30% от хората с псориазис развиват и ставно заболяване като усложнение от него. Това заболяване се означава като псориатичен артрит.

Точно както атакува погрешно кожата и провокира възпалителни реакции в нея, имунната система при хората с псориазис атакува и ставите, водейки до възпалението и подуването им. Средно няколко години след развитието на псориазис пациентите развиват и псориатичен артрит, чийто най-отчетлив симптом са именно отеклите и възпалени стави и хроничните ставни болки. С времето псориатичният артрит може да нанесе непоправими поражения на ставите, ако проявите му не се разпознават и контролират.

Типични ставни прояви при псориатичен артрит

Псориатичният артрит провокира различни ставни оплаквания. Най-често пациентите споменават за:

  • скованост в ставите
  • трудното раздвижване на врата, китките и глезените сутрин след ставане
  • най-характерно оплакване при псориатичен артрит обаче е хроничната поява на болки в ставите

Ставните болки при псориатичен артрит са локализирани основно в пръстите на ръцете и краката. С напредване на състоянието те стават по-силни и създават все по-сериозен дискомфорт и ограничения в двигателната активност на пациента. Най-силни ставни болки се усещат успоредно с обострянето на кожните изяви на псориазиса. В периодите на ремисия на заболяването съпътстващите ставни прояви също отслабват.

Независимо в кой период от хроничното развитие на псориатичния артрит се намира пациентът обаче, важно е той да полага превантивни грижи за контролиране на ставните болки. Това може да помогне за много по-слабата им изява при следващо обостряне на псориазиса.

4 стъпки за по-добър контрол на ставните болки при псориатичен артрит

Първата стъпка (и най-важна) е строгото придържане към назначеното лечение на псориазис и псориатичен артрит. За облекчаване на ставните болки се приемат различни медикаменти, най-често противовъзпалителни средства, но задължително предписани от лекар.

Втората стъпка изисква да се търсят начини за намаляване на психическото напрежение. Стресът е основен фактор, водещ до обостряне на псориазиса и до влошаване пристъпите на псориатичния артрит.

Като трета стъпка може да се разчита на полагането на затоплящи компреси или нанасянето на загряващи гелове върху възпалените и болезнени стави. Загряването регулира кръвообращението в тези зони и е удачен естествен метод за овладяване на хронични болкови състояния, свързани с мускулите и ставите.

Четвъртата стъпка към постигането на траен контрол върху ставните болки при псориатичен артрит е свързана с редовно раздвижване на ставите с контролирано физическо натоварване. Важно е да се отбележи, че при хората с псориатичен артрит тази стъпка трябва да се изпълнява редовно, дори когато заболяването е в ремисия. Сред активностите, оказващи най-позитивно влияние на артритните ставни проблеми, са плуването, йогата и други спортове, натоварващи повече мускулатурата и по-малко ставите.

Придържането към посочените стъпки осигурява добро начало за трайното овладяване на проявите на псориатичен артрит и намаляване на ставните болки във всяка възраст.

borola