Спецификата на псориазиса е такава, че в даден момент резултатите от лечението може да отслабнат. Не всеки пациент е информиран от своя лекар за тази особеност, а трябва. Освен това е добре хората с псориазис да са наясно какво може да направят в моментите, когато ефектът от даден метод за лечение на псориазис се загуби. Екипът на програма Псоралек ще предложи решение на проблема.

Лечение на псориазис – основни методи

Псориазис е хронично автоимунно заболяване, което все още не може да се излекува напълно Въпреки това може да се разчита на ефективни методи за контролиране на симптомите, успешно изчистване на кожата и удължаване периода на ремисия на псориазиса.

Според тежестта на състоянието на пациентите се назначават следните методи за лечение на псориазис:

  • локална терапия с подходящи лекарствени средства, допълнени с хидратанти и емолиенти за овлажняване и омекотяване на кожата
  • фототерапия, включваща дозирано облъчване на засегнатите кожни зони с ултравиолетови лъчи
  • системно (биологично) лечение с продукти потискащи имунната система (имуносупресори)

Лечение на псориазис с комбиниране ефективността на различните методи

Установено е, че не всички методи за лечение на псориазис са еднакво ефективни в дългосрочен план. В много случаи пациентът развива резистентност към лечебните препарати и резултатността на терапията отслабва с времето. Ето защо, често се налага един лечебен подход да се замени с друг в определен момент. Важно в случая е да се отбележат 2 неща:

  • отслабването ефективността на лечението не е необичайно събитие
  • даден метод за лечение на псориазис, който в един момент се окаже неефективен, впоследствие отново може да носи позитивни резултати

Много специалисти предприемат ротация на лечебния подход средно през 2 години. Лечебната практика показва, че най-безопасният и най-често предпочитаният от лекарите метод за лечение на псориазис е локалната терапия с комбинирани препарати. Обикновено тя е първи избор на специалистите и към някой от другите методи се пристъпва едва когато локалната терапия не даде резултат или намали ефективността си. Освен това локално действащи продукти се прилагат и в комбинация с другите типове лечение на псориазис. Това се налага най-вече в случаите, когато псориазисните прояви засягат трудно достъпни зони на тялото, които обаче лесно може да се третират с кремове или унгвенти.

Лечението на псориазис е продължителен процес, изискващ търпение от страна на пациента и правилен терапевтичен подход от страна на лекаря. Ротацията на лечебни методи в много случаи е необходимо условие за постигане на позитивни резултати и трайна ремисия. При всички случаи се изисква стриктно придържане към лекарските препоръки за избягване на нежелани ефекти и за гарантиране ефективността на лечението.

borola