Въпреки че развитието на псориатичен артрит при псориазис не е задължително, при близо 30% от пациентите, страдащи от кожното заболяване, се проявява и тази хронично възпалителна форма на артрит. Общото и при двете е, че са свързани с атипичен отговор на имунната система, която атакува и здравите клетки на организма. При псориазис свръхактивността на имунитета засяга кожата, скалпа и ноктите, а при псориатичен артрит – предимно ставите. Към момента не съществува доказан начин за превенция на псориатичен артрит. Но придържането към някои препоръки за намаляване на възпалението в тялото понижават риска и спомага за контрол върху неприятните симптоми. Вижте кои са те.

Подходящ хранителен режим намалява риска от псориатичен артрит при псориазис

Придържането към противовъзпалително хранене е един от доказаните методи за потискане на инфламаторните процеси в организма, които се свързват с проявата на псориазис и псориатичен артрит. Един от най-ефективните режими при тези заболявания е Средиземноморската диета, която набляга на разнообразие от плодове, зеленчуци, бобови култури, леки протеини и полезни мазнини, като омега-3 мастни киселини. Според проучване от 2021 г. те имат мощни противовъзпалителни свойства. Съдържат се в по-мазните риби като сьомга и скумрия, морските дарове, яйчния жълтък и някои ядки. Не по-малко важни са омега-6 мастните киселини, които регулират имунната функция, потискат възпалението и подпомагат възстановителните процеси в организма. Те се съдържат в големи количества в някои меса като телешко, пуешко и пилешко. Въпреки безспорните им ползи трябва да се консумират в умерени количества.

Ежедневно движение

Физическата активност е съществена част от грижата за здравето на ставите. Причината е, че изграждането и поддържането на мускулната маса намалява голяма част от натиска върху ставите и помага за поддържане на гъвкавостта им. Освен това според проучване от 2020 г. редовното практикуване на упражнения намалява възпалителните маркери в организма. Безспорни са ползите от тренировките за подобряване на настроението и справяне с тревожността, която понякога съпътства заболявания като псориазис и псориатичен артрит. Подходящи тренировки за пациентите, страдащи от тях са ходене, леко бягане или упражнения за разтягане. Не се препоръчват активности с прекомерно натоварване като скачане или бързо тичане, защото те натоварват допълнително ставите.

Следете за промени в ноктите – подсказват за развитие на псориатичен артрит при псориазис

Счита се, че пациентите с псориазис, при които заболяването засяга и ноктите, са в по-голям риск от развитие на псориатичен артрит. По-точно при около 80% от страдащите със ставни оплаквания се наблюдават видими изменения в нокътната плоча. Тъй като това е едно от ранните проявления на псориатичен артрит, специалистите съветват, ако се забележи промяна в ноктите, да се потърси лекарска помощ за своевременно овладяване на проблема. Най-често тези изменения включват:

  • Вдлъбнатини по нокътната плочка
  • Отдръпване на нокътя от нокътното легло
  • Удебеляване на нокътната плочка

Още полезна информация за псориазис и псориатичен артрит ще откриете на…

www.psoralek.com – интерактивния сайт на програма Псоралек. Платформата предоставя леснодостъпна актуална информация за псориазис и произтичащите от него усложнения. Целта на програмата е ясна – да предостави емоционална подкрепа и практически съвети за живот без страдание на хората с псориазис и техните близки. При желание има опция за онлайн консултация или първичен преглед при висококвалифицирани дерматолози, които ще поставят диагноза и ще назначат най-подходящата терапия за овладяване на псориазис или псориатичен артрит. За повече информация се свържете с нас на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola