Съвети за псориазис – те могат да бъдат много и различни, но кои са точните? Диагнозата псориазис предразполага към море от информация, която може да прочетете в интернет. В статията сме събрали едни от най-добрите съвети, които може да прилагате у дома или на път, за да облекчите състоянието си.

Съвети за псориазис, които ще ви помогнат

Първият от съветите за псориазис гласи, че трябва да поддържате кожата си добре овлажнена винаги. Сухата кожа влошава раздразнението и усилва сърбежа. Веднага след душ се подсушете и не се търкайте, а попивайте останалата вода върху вас нежно с мека кърпа. След това, нанесете слой подходящ емолиент (Липобаза, Нанобаза), за да помогнете на водата да „се заключи“ в кожата ви. Съветваме ви да не използвате твърде много козметика за разкрасяване през летните месеци, тъй като потта, смесена с различни продукти, може да влоши състоянието на псориазиса.

За спешни случаи, когато нямате нищо под ръка, а сърбежът става нетърпим, може да използвате вазелин. Това е един от съветите за псориазис, който е ненадминат! Въпреки че се получава лепкаво наслояване, вазелинът ще помогне в известна степен за справяне с пристъпа на сърбеж. Вазелинът е вид мехлем, помагащ за овлажняване, облекчаване на сърбежа, намаляване на лющещите се петна и напуканата кожа. Дори, той помага на други кремове да работят по-добре!

Още един изключително полезните съвети за псориазис – къпете се внимателно. Ако използвате твърде гореща вода, това може да изсуши кожата ви. Препоръчваме тя да е хладка. Нека също, душовете и ваните са по-кратки, защото чрез тях се премахват естествените масла от кожата ви.

Един от най-добрите съвети за псориазис е това, че вие трябва да наблюдавате сами собственото си тяло и да забележите какво обостря вашето състояние. Информирайте се и намерете начин да предотвратите отключващите фактори, те варират от човек до човек като могат да бъдат различни метеорологични условия, тютюнопушене, алкохол, лекарства и др.

Избягвайте чесането – или един от важните съвети за псориазис. Да, знаем, че понякога желанието да се почешете е непреодолимо, но просто вземете мерки за облекчаване на сърбежа – използвайте студен компрес, който ще ви успокои. А, ако смятате, че не може да устоите на желанието си, то направете го без груби движения, за да не нараните кожата си.

Слънчевата светлина може да лекува състоянието на кожата ви, но не забравяйте, че пък слънчевите изгаряния могат да го влошат. Независимо от цвета на кожата ви, важно е да използвате слънцезащитен продукт. Въпреки това, съветваме да се консултирате с вашия лекар относно излагането под парещите слънчеви лъчи и употребата на лосиони с фактор!

И, дойде време за най-любимия от съветите за псориазис, а той е да откажете тютюнопушенето. Псориазисът може да добавите към дългия списък със здравословни проблеми, които този не особено приятен навик влошава. Проучвания сочат, че пушачите са в пъти по-тежко засегнати от симптомите, за разлика от непушачите. Отказването на този навик е едно от най-добрите неща, които може да направите, за да се погрижите за състоянието си.

Спрете, или поне намалете приема на алкохол. Псориазисът се проявява по-често при хора, които пият много. Всеизвестен факт, както и този за цигарите. Препоръчителният прием за жените е по едно питие на ден, а за мъжете – две.

Помислете за промени в хранителния си режим – няма точни изследвания, които дават конкретна информация относно диетата, която трябва да спазвате, но мнозина засегнати споделят, че състоянието им се е подобрило, когато са намалили приема на захар, бяло брашно и кофеин. А, нищо не пречи да опитате!

И за финал – погрижете се за вашето психическо здраве. Нека това състояние не влияе на вашето самочувствие, а ако това е така – потърсете специализирана помощ.

Овладейте псориазиса чрез още полезни съвети

За един пълноценен живот – доверете се на доказалите се специалисти от програма Псоралек. Сигурно се питате какво представлява всичко това? Програмата е уникална по рода си платформа, обединяваща усилията на специалисти от различни сфери, мрежа от клиники и консултативни центрове, както и пациенти. Целта е ясна – информираност и всеобхватна грижа за хората с псориазис.

Програмата предлага различни стратегии за здравословен начин на живот, онлайн консултации, достоверна информация и прегледи! Ако имате нужда от повече информация, не се колебайте, а ни потърсете на имейл contact@psoralek.com.

borola