Според направени проучвания 90% от пациентите, диагностицирани с кожното заболяване страдат от сърбеж при псориазис. А това го прави един от най-обременяващите аспекти на състоянието. Той може да бъде постоянен и много силен, което води и до нарушаване на съня и затруднение при извършване на ежедневни дейности. Сърбежът не е просто неудобство, той може да влоши значително качеството на живот, емоционалното състояние на страдащия и да изостри останалите симптоми на заболяването.

Основни причини за появата на сърбеж при псориазис

На този етап от проучване на заболяването все още не е установена конкретна причина, отговорна за появата на сърбеж при псориазис. Едно от предположенията е, че симптома е провокиран от взаимодействието на различните възпалителни молекули на псориатичните плаки и нервните окончания на кожата. Те подават индикация за сърбеж към мозъка. Друг фактор, който усилва сърбежа при псориатиците е, че имунната им система отделя повече възпалителни вещества. Да не забравяме и факта, че някои условия на околната среда като промени във времето, стрес и прием на някои лекарства също могат да влошат сърбежа. Последно направени изследвания показват, че специфични протеини и молекули, участващи във възпалителния процес, наречени цитокини, играят решаваща роля в неприятното усещане. Затова и разбирането на тези механизми е от съществено значение за разработването на целеви лечения за облекчаване на сърбеж при псориазис.

Избягване на чесане на плаките – защо е важно?

Много е важно, когато усетите сърбеж при псориазис, да избягвате да чешете плаките. При разчесване отначало може да усетите облекчение, но това ще е само временно явление. По-скоро ще се сблъскате с няколко неблагоприятни ефекта на това. Първо, чесането може да причини увреждане на кожата и да изостри възпалението, което води до влошаване състоянието на псориатичните плаки. Това само ще доведе до един порочен кръг. При псориазис наблюдаваме т.нар. феномен на Кьобнер. Това означава, че когато предизвикаме някаква форма на травма на кожата, като надраскване, това всъщност може да влоши псориазиса, да увеличи риска от инфекции и да доведе до образуване на нови псориазисни лезии. Ето защо е изключително важно да се намерят алтернативни начини за справяне със сърбежа, без да се прибягва до чесане.

Облекчаване на неприятният сърбеж при псориазис – ето как

Най-ефективният начин да се справите с неприятния сърбеж при псориазис е стриктно да се придържате към назначената терапия за овладяване на заболяването. Като допълнително облекчаване на неприятният симптом у дома имаме няколко препоръки за вас. Като начало е много важно да поддържате кожата добре овлажнена. Това ще помогне като се намали усещането за сухота и сърбеж при псориазис.

Важно е да се използват качествени продукти с доказан ефект. Такива например са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Друга препоръка е да избягвате всички дразнители, които биха могли да нарушат функцията на кожната бариера. Също така може да опитате фототерапия за овладяване на оплакването.

Излагането на слънце по 15 минути на ден обикновено е достатъчно, за да настъпи подобрение. За справяне със сърбежа се опитайте да редуцирате стреса в ежедневието. Това може да стане с практики за овладяване на тревожността, като разходки сред природата, дълбоко дишане и релаксиращи упражнения. Така освен сърбежа ще подобрите и психичното си състояние, което не трябва да се подценява в никакъв случай, особено с диагноза псориазис.

Комплексна грижа за пациентите с псориазис

За допълнителна информация и мерки за намаляване на сърбеж при псориазис и не само може да се доверите на програма Псоралек. Това е една уникална платформа, която предлага цялостен подход за овладяване на физическите и психологическите последици от заболяването. За целта експертите ни прилагат подход, основан на последните новости в областта на псориазиса. Дерматолозите ни взимат предвид индивидуалните потребностите на пациента и общото му състояние. Осигуряват емоционална подкрепа на засегнатия и близките му. Но това не е всичко! Може лесно и удобно да зададете въпросите си към нашите специалисти чрез формата за онлайн консултация, напълно безплатно. Възползвайте се сега. За повече информация екипът остава на разположение на е-майл contact@psoralek.com.

borola