За съжаление много хора правят грешки при псориазис, които влошават кожното заболяване и правят трудно неговото управляване. Слабостите при лечение на псориазис могат да доведат до повишени пристъпи, дискомфорт и неудовлетвореност. Последвайте нашите практически съвети, които ще помогнат за поддържане на по-здрава кожа и подобряване качеството на живот.

Игнориране на отключващите фактори – често срещани грешки при псориазис

Пристъпите на псориазис могат да бъдат причинени от различни фактори, включително стрес, определени храни, алкохол и тютюнопушене. Много хора пренебрегват тези тригери, водещи до чести и тежки огнища на псориатични плаки по кожата. От съществено значение е да идентифицирате и избягвате вашите специфични задействания. За тази цел може да водите дневник на симптомите, чрез който да проследите причините за вашите обостряния. След като идентифициране е добре да предприемете мерки за тяхното отстраняване. Например управлявайте стреса чрез техники за релаксация като йога, медитация или редовни упражнения. Опитайте се да ограничите приема на алкохол и да се откажете от тютюнопушенето. Това може значително да подобри състоянието на кожата, помагайки ви да възвърнете нормалния си ритъм на живот.

Една от основните грешки при псориазис е пропускане на лекарства

Псориазисът е хронично, кожно заболяване, което често изисква продължително лечение за контролиране на симптомите. Много пациенти спират да използват предписаните им лекарства, след като симптомите се подобрят, само за да се възвърне състоянието малко по-късно. Последователността е ключова при лечението на псориазис. Винаги следвайте съветите на вашия лекар и продължавайте да приемате медикаментите си, както е предписано, дори когато кожата ви изглежда „чиста“. Ако имате притеснения относно нежелани реакции или ефективност, обсъдете ги с лекуващия ви специалист, вместо да прекъсвате лечението сами.

Пренебрегване на грижата за кожата

Пренебрегването на правилната грижа за кожата е друга съществена грешка при псориазис. Ежедневните процедури за грижа за кожата са от съществено значение за поддържане на здрава кожа и предотвратяване на обостряния. Сухата кожа може да изостри симптомите на псориазис, така че нейната хидратация е важна за тяхното овладяване и намаляване на неприятния сърбеж. Важно е да използвате продукти, подходящи за тази цел, които да предпазват кожната бариера и да задържат влагата. Подходящи са емолиенти с доказано качество и изчистен състав. Такива са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Друга препоръка е да избягвате горещите душове, които могат да изсушат кожата, а вместо това се изкъпете с хладка вода. След което, внимателно подсушете с мека памучна кърпа, вместо да търкате. Не забравяйте и за хидратацията след това.

Самостоятелно лечение – не допускайте такъв тип грешки при псориазис

И накрая, липсата на търсене на професионална помощ е основна грешка при лечението на псориазис. Много хора се опитват да управляват състоянието си сами, без да се консултират със специалист в областта. Кожното заболяване може да варира значително по тежест, което изисква необходимост от индивидуален подход за лечение. Дерматолозите могат да предоставят достъп до усъвършенствани лечения, като фототерапия например, които трябва да се извършват в контролирана среда. Редовните прегледи при дерматолог са важни за проследяване на състоянието ви и коригиране на стратегията за лечение, ако е необходимо.

За да не допускате грешки при псориазис се доверете на висококвалифицирани специалисти в областта

Доказани в практиката съвети за овладяване на псориазис и емоционална подкрепа може да получите от здравните експерти на програма Псоралек.

Може да разчитате на нашия екип за:

  • повишаване осведомеността за кожното заболяване
  • практически съвети за живот без болка и страдание
  • назначаване на максимално щадящо и съобразено с индивидуалните нужни на пациента лечение

Ясната цел на платформата е да предостави цялостна висококачествена грижа за пациентите с псориазис. Може да се възползвате от безплатни онлайн консултации в удобно за вас време. За възникнали въпроси нашият екип остава на разположение на е-майл contact@psoralek.com.

borola