Един от най-често задаваните въпроси относно автоимунното заболяване псориазис е наследствен ли е и какво го предизвиква. Според проучване фактори като индексът на телесна маса (ИТМ) и тютюнопушенето оказват по-голямо прогнозно въздействие за развитието на псориазис в сравнение с генетичната предразположеност.

Изследване за псориазис отговаря на въпроса „наследствен ли е?”

Резултатите от проучване, публикувано в „Journal of the American Academy of Dermatology” показват, че при определяне на риска от развитие на псориазис начинът на живот е с по-съществена прогнозна стойност спрямо наследствената предопределеност. Предходни изследвания доказват, че определени гени са свързани с патогенезата на автоимунното възпалително заболяване. Но някои характеристики от ежедневния начин на живот като индексът на телесна маса, тютюнопушенето, физическата активност и хранителните навици значително повишават риска от псориазис.

Повече за методите на проучване

Изследователите достигат до тези заключения след анализ на данни от UK Biobank и проучване на взаимодействието между гени и поведенчески навици при възникване на псориазис. В експеримента е използвана здравната информация за общо 345 672 пациенти на средна възраст 56 години, от които 52% са жени. Учените категоризират хората в три групи спрямо генетичната предразположеност – с нисък, среден и висок риск. Успоредно с това участниците са разделени в три категории спрямо начина на живот (ИТМ, тютюнопушене, физическа активност, диета), категоризирани като „идеален”, „среден” и „лош”. Проучваната група включва 2258 пациенти с инцидентен псориазис и 343 414 души без псориазис.

Констатациите показват, че в групите с „лош” начин на живот и висок генетичен риск опасността от инцидентен псориазис е 4 пъти по-голяма спрямо групата с нисък генетичен риск и „идеален” начин на живот. В допълнение учените изчисляват, че 32,2% от новопоявилите се случаи на псориазис в периода на изследване биха могли да се предотвратят, ако всички индивиди са се придържали към „идеален” начин на живот. От друга страна, ако всички участници са в категория с нисък генетичен риск, то само 13% от новопоявилите се случаи на псориазис ще бъдат предотвратени.

Проучването потвърждава, че развитието на псориазис е многофакторно. Според екипа изграждането на интегриран подход за превенция на заболяването, включващ промени в ежедневните навици, може да намали наследствената обремененост при пациенти в риск.

Още полезна информация и съвети за контрол на псориазис ще откриете на…

Онлайн страницата на програма Псоралек, която е създадена с една ясна цел – да предостави практически съвети за живот без страдание и емоционална подкрепа на псориатиците и техните близки. Ако сте засегнати от автоимунното заболяване, не се колебайте да потърсите помощта на нашите висококвалифицирани медицински специалисти. След първичен преглед те ще назначат най-подходящата терапия за овладяване на заболяването и ще ви насочат към стратегии за влизане в дълготрайна ремисия. За повече информация или записване на час за преглед, не губете време, а се свържете с нас на тел: (+359) 2 983 6211.

borola