Много хора търсят допълнителна домашна помощ при псориазис, за да управляват симптомите и да подобрят качеството си на живот. Псориазисът, хронично автоимунно заболяване, засягащо милиони по света, може да бъде както физически неудобно, така и емоционално предизвикателство. В тази статия се изследват ефективни домашни средства и промени в начина на живот, които могат да допълнят предписаното ви лечение, предлагайки облекчение и насърчавайки по-здрава кожа.

Процедури за къпане – домашна помощ за облекчаване на псориазис

Къпането може да предложи значително облекчение на страдащите от псориазис, но трябва да се прави правилно, за да се избегне влошаване на състоянието. Вземането на топли, а не горещи вани ще помогне за омекотяване на люспите по кожата и ще успокои възпалението. Добавянето на успокояващи съставки като овесени ядки или английска сол към водата за баня може допълнително да намали сърбежа и дразненето. След баня е важно да подсушите кожата внимателно с кърпа и незабавно да нанесете богат овлажнител, за да улови влагата в кожата. Използването на меки почистващи препарати без аромат във вашата рутина също ще предотврати допълнително дразнене. Редовното къпане, последвано от подходящо овлажняване, е ключов аспект от домашните грижи за псориазис.

Овлажняване – основна домашна помощ при псориазис

Един от най-важните аспекти на домашната помощ при псориазис е поддържането на кожата добре овлажнена. Сухата кожа може да изостри симптомите на псориазис, което води до повече сърбеж и лющене. Затова изберете плътни овлажнители без аромат (Липобаза, Нанобаза) и ги нанесете обилно, особено след къпане. Това помага да се заключи влагата и да се създаде защитна бариера.

Някои естествени съставки показват завидни резултати по отношение симптомите на псориазис. Например гелът от Алое вера известен със своите противовъзпалителни свойства може да се прилага директно върху засегнатите области. Проучвания показват, че Алое вера може да намали зачервяването и лющенето, свързани с псориазис. Друга ефективна опция е кокосовото масло, богато на мастни киселини, което помага за намаляване на възпалението и поддържа функцията на кожната бариера.

Прием на омега-3 мастни киселини като домашна помощ при псориазис

Направени изследвания установяват, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата и добавките с рибено масло, намаляват възпалението и могат да подобрят състоянието при автоимунни заболявания, каквото е псориазис. Есенциалните мастни киселини повлияват възпалението, с което се характеризира кожното заболяване. По този начин намаляват изявите по кожата, зачервяването, задебеляването на плаките, неприятния сърбеж и лющене на дермата. Освен кожна изява, псориазисът често се проявява и със ставни възпаления. А омега-3 мастните киселини оказват благоприятен ефект и върху тях.

Домашна помощ при псориазис – силата на естествената светлина

Контролираното излагане на естествена слънчева светлина може да бъде полезно за много хора с псориазис. UV светлината има имуносупресивен ефект, който може да помогне за забавяне на бързия клетъчен растеж, характерен за кожното заболяване. Започнете с кратки периоди на излагане на слънце 5-10 минути и постепенно увеличавайте според поносимостта. Винаги защитавайте незасегнатата кожа със слънцезащитен крем, за да предотвратите слънчево изгаряне, със SPF най-малко 30.

Още допълнителна информация за страдащите от псориазис

Псоралек е единствената по рода си програма, насочена към хората с псориазис. В нея ще откриете полезни съвети, свързани с кожното заболяване. Може да се консултирате с дерматолозите от програмата, които ще ви предоставят необходимата информация за кожното заболяване. Освен това в платформата може да откриете и емоционална подкрепа както и напълно безплатни онлайн консултации от специалисти. Ако имате нужда от допълнителна информация или искате да се възползвате от услугите ни, свържете се с нас на contact@psoralek.com.

borola