От какво се получава псориазис – въпросът, вълнуващ всички заболели, а и не само. Псориазисът рядко възниква въз основа само на една, единствена причина. По-скоро неговата поява е взаимодействие между генетична предразположеност и задействащи го фактори като стрес, инфекции и механични стимули, което означава, че дори да имате предразположеност към псориазис, то неговата поява не е задължителна. В статията ще разберете какви са основните причини за появата на псориазис.

От какво се получава псориазисът?

Сърбеж, парене, зачервени и лющещи се участъци по кожата. Откъде идва всичко това? Изследванията сочат, че зад тях се крият два основни фактора, а те биват отключващи и генетични.

  • Ролята на гените, както знаете, винаги е огромна. Предразположението е една от основните причини за появата на псориазис. Изследвания сочат, че ако и двамата родители страдат от псориазис, то рискът за детето е около 70%. Интересен факт е, че повечето заболели имат поне един роднина, който страда от това заболяване. Важно е да се отбележи, че генетичното предразположение не означава автоматично, че псориазисът ще се появи с течение на живота ви. Болестта може да прескочи дори поколения, преди да се прояви отново – за изненада на всички. Освен това, няма методи, определящи на каква възраст и в каква тежест би се разкрило заболяването. А, генът отговорен за това – все още остава неизвестен.
  • Винаги има външни и вътрешни рискови фактори, известни още като провокиращи, които довеждат до появата на плаките. Друг интересен факт е, че сезоните също влияят върху тежестта на псориазиса. Инфекциите и заболяванията също са отключващи фактори – около 70% от заболелите с псориазис имат поне още едно заболяване или са преживели инфекция (тонзилит, бронхит, екземи, диабет, съдови калцификации, депресия, затлъстяване и др). Ако се чудите още от какво се получава псориазисът – то ще ви отговорим, от механично дразнене върху кожата (натиск, триене, порязване, изгаряне, инжекция, измръзване и др.). Не забравяйте, че един от основните провокатори на псориазисът е и стресът. Депресията често се появява в резултат на заболяването, както и обратно. Страхът може да доведе до първоначално избухване на болестта, да предизвиква нови атаки и да влошава състоянието на плаките. Съветваме да избягвате стреса, безпокойството и конфликтите.

Още от какво се получава псориазисът?

Съгласно изследвания, има и още много други отключващи фактори, в допълнение към изброените по-горе. Те, обаче, все още не са доказани напълно, и са:

  • Климат и различните сезони – студеният въздух се счита за рисков фактор, защото, може би сте забелязали как състоянието на кожата се подобрява през летните месеци, заради слънчевата светлина
  • Различни храни, алкохол, пикантни подправки и цитрусови плодове
  • Хормонални колебания
  • Високо кръвно налягане
  • Наднормено тегло

А, ако се чудите от какво се получава псориазисът при вас – трябва да погледнем в дълбочина. Той вече е факт. Всъщност, важното е едно – да знаете, че вие не сте сами и имате цялата подкрепа, от която се нуждаете. Да, за момента псориазисът не е лечим, но пък с подходящ начин на живот, вие може да го овладеете. Погрижете се за собственото си физическо и психическо здраве, а тялото ви ще ви се отблагодари, борейки се ежедневно срещу псориазиса. Не е необходимо да чакате, защото вече можем да го направим заедно!

Заедно можем да се изправим срещу псориазиса

Специалистите от програма Псоралек са тук, за да дадат един нов старт на вашия живот. Обърнете се още сега към тях и получете необходимото съдействие! Благодарение на своя опит, те ще ви дадат правилните насоки. Целта им е повишаване осведомеността за кожното заболяване чрез онлайн консултации, както и такива на живо в диагностично-консултативните центрове в цялата страна. За отговор на всички ваши въпроси, може да пишете на имейл contact@psoralek.com.

borola