Информацията относно псориазис при деца е важна за родителите, които търсят насоки за подпомагане на неговото лечение. Всички са наясно, че кожата в ранна детска възраст може да бъде много деликатна. Това от своя страна често води до лесното й раздразнение и появата на различни по вид обриви, които не винаги се третират успешно. Затова и тази статия е специално подготвена за вас родители! Разберете повече за псориазиса и как да помогнете на вашето дете да премине през пътя на успешното овладяване на кожното заболяване.

Какво е псориазис при деца по своята същност?

В световен мащаб всяка година приблизително 20 000 деца под 10 години се диагностицират с псориазис. Поставянето на правилна диагноза може да отнеме време, тъй като често се бърка с други кожни заболявания като екзема или памперс дерматит. По своята същност псориазис е хронично, незаразно заболяване на кожата, което може да възникне във всяка възраст. Изявява се с изключително характерни признаци, които включват появата на дебели, сребристобели, розови или червени плаки по кожата. Могат да бъдат различни по големина и да са съсредоточени на различни места по дермата.

Най-често срещани форми на псориазис при деца

Плакатен и гутатен псориазис са най-често срещаните форми на състоянието в детска възраст.

Плакатен псориазис

Тази форма на кожното заболяване се среща при по-голяма част от децата. Характерни за него за сухите, червени плаки или сребристи люспи. Те са локализирани обикновено по коленете, лактите, долната част на гърба и скалпа, като могат да предизвикат силен и неприятен за детето сърбеж. Освен това понякога могат да станат болезнени и да кървят.

Гутатен псориазис

Този вид се нарича още капковиден и характерното за него е, че вероятно се предизвиква от стрептококова инфекция по гърлото. Появява се обрив, като малките, лющещи зачервени участъци могат да достигнат до 1 см. Те преобладават по торса, ръцете и краката, както и скалпа.

Най-често срещаните причини за поява на псориазис при децата

Смята се, че кожното заболяване има силна генетична предразположеност. При около 30% от малчуганите се наблюдава фамилна анамнеза за псориазис, като са идентифицирани специфични гени, свързани с унаследяването на кожното заболяване. Това обаче не означава, че детето непременно ще развие псориазис. За тази цел са необходими провокатори, тоест отключващи фактори. Най-често наблюдаваните такива са:

  • Нараняване на кожата – одраскване, ухапване от насекомо
  • Стрес
  • Различни възпалителни процеси и инфекции в организма – най-често бактериални
  • Прием на някои видове медикаменти
  • Затлъстяване

Препоръки за родителите на децата, страдащи от псориазис

Като за начало най-важното нещо е правилното диагностициране на псориазис. Ако имате и най-малко съмнение за това, е добре да насрочите преглед при дерматолог. Той ще направи необходимия физически преглед на състоянието на кожата и ще назначи адекватно лечение, според тежестта на кожното заболяване.

Родителите на малчуганите трябва да вземат под внимание няколко неща:

  • Ранното начало на заболяването в детска възраст, понякога е свързано с по-тежкото му протичане
  • Понякога псориазис при деца по-трудно се поддава на лечение
  • Съществува възможност за рецидиви – повлияването им отнема време от 4 до 6 седмици за отчетливо подобрение

Терапевтични начини на лечение на псориазис при деца

В зависимост от възрастта на детето и сериозността на състоянието, лекарят може да назначи:

  • Фототерапия (процедури с ултравиолетова светлина или контролирано излагане на слънчева светлина)
  • Локално лечение – с максимално щадящи средства, без сериозни странични ефекти
  • Прием на медикаменти, изписани по схема само от лекар
  • Поддържане на здравословна, съобразена с псориазис диета

Допълнителна информация и помощ за родителите и децата, страдащи от псориазис

Родители, битката с псориазиса понякога може да е изтощителна и да ви се струва неравна, но специалистите от програма Псоралек са винаги готови да ви подадат ръка. Това е една уникална по рода си платформа целяща на базата на последни научни открития да ви запознае с общите стратегии за активен и по-добър начин на живот на вашето дете. Може да се възползвате от безплатни онлайн консултации с дерматолози посветили се на борбата с псориазис. Нашият екип остава на разположение за въпроси, като може да ни изпратите е-майл с вашите въпроси.

borola