Преди да поговорим за псориазис по ноктите, първо ще ви въведем в темата. Псориазисът е често срещано, хронично-възпалително, незаразно кожно заболяване. Не може да бъде излекувано напълно и се характеризира с ясно очертани червени участъци от кожата, които са силно лющещи се и сърбят. Всъщност, псориазисът често засяга ноктите на ръцете и краката – т.нар. псориазис на ноктите. Според проучвания, до около 40% от пациентите с лек псориазис и до 70% от тези с тежка форма, страдат и от такъв по ноктите. А, типичните симптоми на това заболяване включват деформация на нокътя, отделяне, обезцветяване, петна и трапчинки.

Причини за псориазис на ноктите

Причините за появата в тази област все още не са изяснени, но има данни за генетична предразположеност. Вероятността, едно дете да развие псориазис е около 15%, ако единият родител е засегнат. Ако и двамата родители са засегнати, то рискът за детето е около 40%. Вътрешни и външни фактори като инфекции, наранявания, слънчево изгаряне, лекарства и стрес – също могат да отключат това заболяване. Прогнози дали някой би развил псориазис – не са възможни, както и някакво профилактично лечение.

Какво се случва при псориазис на ноктите?

Тук, основно патологичните процеси протичат предимно в нокътното легло и нокътния матрикс. Нокътното легло е кожата, която се намира под нокътя и е здраво прикрепена към него, а матриксът е зоната на растеж в основата на нокътя. Ако възникне възпаление или лющене в тези области, това се отразява на външния вид и структурата на нокътната плочка.

Как да разпознаете псориазис на ноктите?

Псориазисът на ноктите може да се появи на един нокът или на множество от тях, а също да засегне не само ноктите на ръцете, но и на краката. А, сега ще разгледаме и различните типове псориазис, появяващ се на ноктите.

При петнистите нокти, ако матриксът не е засегнат от псориазис, могат да възникнат нарушения в растежа, водещи до точковидни вдлъбнатинки в нокътната плочка. Обикновено те са няколко, подредени в произволни или напречни линии. Този вид промяна е една от най-честите, но може да се появи при други кожни заболявания.

При нокти с обезцветяване, върху нокътния матрикс може да се появи бяло обезцветяване (левконихия) на ноктите и червени петна по полумесеца (лунула). Ако нокътното легло е засегнато, то може да се наблюдават и кървави „трески“ (червени до тъмнокафяви линии под нокътя).

Мазните петна са особено характерни за псориазиса, появяващ се по ноктите – те се образуват, когато нокътното легло е възпалено отдолу и така стават и прекомерните люспи. Тези петна са жълтеникави до червеникави и ясно очертани. А, при почистване на ноктите, често под нокътната плочка се появяват сиво-жълтеникави ронливи люспички от лепкавите кожни клетки. Ако засегнатостта е тежка, то това може да доведе до повдигане и отделяне на нокътното легло от нокътя, което се нарича онихолиза.

И най-тежката форма на псориазис на ноктите, е когато нокътното легло и матрикс бъдат засегнати заедно. И така, формирането на нокти се нарушава до такава степен, че ноктите стават ронливи и недобре свързани към нокътното легло. В медицината, това се нарича ониходистрофия.

Въпреки всичко, ако имате проблеми с ноктите, причинени от псориазис – вие може да подобрите състоянието си с по-добри грижи за вашето тяло.

Нека се борим заедно с псориазиса!

Както вече знаете, псориазисът е кожно заболяване, което засяга немалък брой хора – има физически последици, а много често и психически. Колкото по-рано предприемете мерки да овладеете това състояние, толкова по-малък е рискът от последващи усложнения, които биха могли да се появят. Именно, заради това – препоръчваме да сте информирани, а четива по темата може да откриете в сайта на програма Псоралек, която е първата по рода си платформа, осигуряваща грижа и пълноценен живот на хората с псориазис. Но и не само на тях, а и на техните близки, интересуващи се от тяхното състояние! Може да се доверите спокойно на специалистите, включени в програмата и да заявите напълно безплатна онлайн консултация още сега.

За повече информация относно всяка услуга – свържете се с нас на contact@psoralek.com.

borola