Псориазис през есента – предизвикателството прието! Това е сезон, в който природата се променя – температурите спадат, влажността на въздуха намалява, а кожата ни се адаптира към новите климатични условия. За хората, страдащи от псориазис, този преходен сезон може да бъде особено предизвикателен. Псориазсът през есента често се обостря, причинявайки дискомфорт и влошаване на кожните лезии. В тази статия ще разгледаме причините за есенните обостряния на псориазис и как да се справим с тях ефективно.

Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което се характеризира с бързо делене на кожните клетки. Това води до натрупване на люспести плаки, които могат да бъдат сърбящи, болезнени и да се появяват по различни части на тялото. Тези кожни лезии често се влошават през студените месеци, включително през есента, когато климатичните условия стават по-неблагоприятни за кожата.

Псориазис през есента – защо се влошава?

Има няколко фактора, които обясняват защо псориазисът през есента се обостря:

Намалено излагане на слънце – през лятото много хора с псориазис забелязват подобрение на симптомите, благодарение на благотворното влияние на слънчевата светлина. Ултравиолетовите лъчи от слънцето потискат имунната реакция, която предизвиква свръхпроизводството на кожни клетки. През есента обаче, с по-кратките дни и по-малкото слънчеви лъчи, този естествен лечебен ефект намалява, което води до обостряне на симптомите.

По-ниска влажност на въздуха – с настъпването на есента, въздухът става по-сух, особено на закрито, където често използваме отоплителни уреди. Това изсушаване на кожата може да доведе до по-лесно напукване и дразнене на вече увредените участъци от псориазис, правейки състоянието по-неприятно.

Студен вятър и температурни промени – променливото време през есента също може да обостри псириазиса през есента, тъй като студеният вятър и резките температурни промени допълнително изсушават и увреждат кожата. Това прави псориазисните петна по-изразени и води до по-често възпаление.

Стрес и промени в настроението – през есента много хора изпитват по-голямо психическо натоварване и дори сезонна депресия. Стресът е известен фактор, който влошава симптомите на псориазис, тъй като предизвиква възпалителни реакции в организма.

Как да се справим с псориазиса през есента?

Въпреки че есента може да бъде труден период за хората с псориазис, има няколко начина да се намали обострянето на симптомите и да се поддържа кожата здрава.

  • Редовна хидратация на кожата – едно от най-важните неща за контролиране на псориазиса е поддържането на кожата добре хидратирана. Използването на овлажняващи кремове като Липобаза и Нанобаза, особено след душ или вана, може да помогне за предотвратяване на сухотата и напукването.
  • Използване на овлажнители за въздуха – сухият въздух в дома може значително да влоши състоянието на кожата. Затова използването на овлажнители за въздуха в стаите, в които прекарвате повече време, ще помогне да поддържате кожата си по-хидратирана и да предотвратите раздразнението.
  • Слънчева светлина и фототерапия – ако забелязвате, че през лятото симптомите ви се подобряват, може да обмислите възможността за фототерапия през есента и зимата.
  • Носене на подходящо облекло – опитайте се да носите меки и дишащи материи, които няма да дразнят кожата.
  • Контрол на стреса – управлението на стреса е ключово за контролирането на псориазиса. Редовните упражнения, медитацията и дълбокото дишане могат да помогнат за намаляване на напрежението и облекчаване на симптомите.

Псориазисът през есента може да бъде истинско предизвикателство, но с правилната грижа и внимание към кожата, можете да намалите обострянето на симптомите. Редовната хидратация, правилният избор на продукти и управление на стреса са ключови за поддържането на кожата здрава през есенните месеци. Не забравяйте да се консултирате с медицински специалист, за да получите най-добрите съвети и лечение за вашето състояние.

Овладейте псориазиса през есента

Програма Псоралек е единствена по рода си платформа в България, която предоставя цялостен подход към овладяването на псориазиса, както физически, така и емоционално. Нашите експерти използват най-новите методи за лечение, като взимат предвид индивидуалните нужди на всеки пациент и общото му здравословно състояние. Освен това, програмата осигурява важна емоционална подкрепа както за засегнатите, така и за техните близки.

И още нещо – можете лесно да се консултирате с нашите специалисти онлайн чрез безплатната онлайн консултация. Не пропускайте тази възможност!

За повече информация, свържете се с нас на contact@psoralek.com.

borola