Псориазис при подрастващи – сърбящи, червени участъци от кожата, върху които се образуват люспи, вероятно на места, видими за всички. Това може да бъдат първите признаци на псориазис. А, как да реагирате? Нека се научим заедно!

Какво представлява псориазисът при подрастващите?

Псориазисът при подрастващите е хроничен, възпалителен процес на кожата. Хроничното възпаление, означава, че заболяването продължава дълго, а окончателното лечение за съжаление е невъзможно. Младите хора могат да бъдат засегнати, също както и възрастните. Псориазисът при младите хора е много често срещан, като тенденцията е към все по-голямо повишаване на заболеваемостта. Също така, е важно да споменем, че псориазисът е второто най-често срещано възпалително кожно заболяване след невродермита. Освен това, псориазисът при подрастващите е автоимунен проблем, което означава, че той кара имунната система да реагира неправилно, предизвиквайки защитните реакции в тялото, въпреки несъществуващата опасност. А, резултатът е възпаление, водещо до видимите симптоми по кожата.

Най-често срещаната форма на псориазис при подрастващите е псориазис вулгарис. Той причинява появата на червеникави, сърбящи кожни участъци с неправилни размери, покрити с белезникави люспи, които най-често се появяват по лактите, коленете, скалпа и гърба. А, пърхотът при псориазис възниква заради неправилната реакция на имунната система, водеща до патологично ускоряване и образуване на нови кожни клетки. И така, големият брой стари кожни клетки достигат бързо повърхността на кожата и се отлагат там като люспи.

Причини за поява на псориазис при подрастващи

Причините за появата на псориазис все още не са напълно изяснени, но едно е сигурно – псориазисът не е заразен. Това е важно да се знае! Също, псориазисът не е наследствен, но има генетична предразположеност към него. Рискът от развитие на заболяването се увеличава, ако бащата или майката имат псориазис. Заедно с наследственото предразположение, има и множество отключващи фактори като респираторни инфекции, скарлатина, варицела, стрес, кожни наранявания и лекарства. Псориазисът може да бъде придружен и от съпътстващи заболявания. Най-честите при подрастващите са тежко затлъстяване, диабет, нарушения на липидния метаболизъм (напр. повишени нива на холестерол) и високо кръвно налягане.

Ежедневие с псориазис при подрастващи

Хроничното заболяване псориазис е стресиращо, защото основните симптоми по кожата са видими за околните. Засегнатите страдат от това, че често те са наблюдавани, а понякога дори и тормозени, заради по-различната си външност. Това е особено лошо, когато тялото е във фаза на развитие, защото засегнатите често чувстват несигурност. Всъщност, хората с псориазис трябва да говорят открито за своите страхове и тревоги, защото по този начин те могат да изградят самочувствие и независимост. В най-добрия случай, стресът може да бъде намален, което от своя страна намалява риска от пристъп на псориазис, защото това е основен отключващ фактор.

Към това, ще добавим и липсата на сън, което може да причини сърбеж на засегнатите места. Ако не се наспивате добре, бързо лошото настроение ще ви обземе, а след това могат да се появят проблеми с ученето, поради липса на концентрация. А, разговорите със специалисти биха могли да облекчат състоянието.

Ежедневни дейности като подбор на дрехи, също играят роля. Не всички модерни дрехи са препоръчителни за младежите, страдащи от псориазис. Препоръчват се меки, естествени тъкани. Също така, облеклото не трябва да се прекалено тясно, за да се избегне ненужното триене и натиск, причиняващи дразнене на кожата.

И за финал – здравословна диета, която да бъде подкрепена от спорт и упражнения. Всички тези дейности помагат за намаляване на стреса. Също, когато спортувате, е препоръчително да носите леки дрехи, които не са много тесни и предпазват кожата ви.

За всички хора с псориазис – подобрете качеството си на живот

Представяме ви програма Псоралек – събрала в себе си знанията и уменията на най-добри дерматолози в България. Специалистите са тук, за да ви окажат пълно съдействие, ако вие или ваш близък се е сблъскал с диагнозата псориазис. Те ще повишат вашата осведоменост за кожното заболяване и ще ви дадат стимулите, от които се нуждаете, за един по-лесен и пълноценен начин на живот.

Програмата предлага цялостна висококачествена грижа на засегнатите – лечение, съвети, както и препоръки. Предоставя също така възможност за онлайн консултация и преглед при специалист. А, допълнителна информация за всяка от предлаганите услуги, може да получите чрез електронната поща contact@psoralek.com.

borola