Практикуването на редовен спорт при псориазис може значително да подобри качеството на живот на хората, живеещи с това хронично кожно заболяване. На кратко псориазисът се характеризира с червени, люспести петна по кожата, които сърбят и понякога се стига до тяхното разраняване. Освен това може да пречи на извършването на ежедневни дейности, което пък се оказва и емоционално предизвикателство за страдащия. Участието в редовна физическа активност предлага многобройни предимства, като помага за справяне със симптомите и подобрява цялостното благосъстояние. Тази статия изследва ползите от спорт при псориазис и идентифицира най-добрите упражнения за целта.

Физически ползи от редовно практикуване на спорт при псориазис

Редовната физическа активност може да има дълбоко въздействие върху управлението симптомите на псориазис. Упражненията помагат за намаляване на възпалението в тялото, което е ключов фактор при обостряне на кожното състояние. Участието в сърдечно-съдови дейности като ходене, бягане, плуване или колоездене може да подобри кръвообращението и да поддържа здравето на сърцето. Това е от съществено значение, тъй като псориазиса се свързва с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Излишните килограми водят до повишаване на възпалението в организма, което влошава състоянието на псориатичната кожа. Отслабването ще подобри цялостно здравословното ви състояние, включително и това на кожата, чрез намаляване на инфламацията. А редовната физическа активност е задължителна част от всеки здравословен режим за регулиране на теглото.

Ползи за психичното здраве

Редовният спорт при псориазис е полезен не само за физическото здраве, но и за психическото благосъстояние. Псориазисът може да доведе до чувство на самоизолация, стрес и депресия. Редовните упражнения освобождават ендорфини, които са естествените „повдигачи“ на настроението. По този начин могат да помогнат за облекчаване на стреса и подобряване на психичното здраве. Участието в спортни или групови фитнес дейности също може да осигури усещане за общност и социална подкрепа, намалявайки чувството на изолация и повишавайки самочувствието.

Спорт при псориазис – кои са най-подходящите упражнения?

Когато обмисляте спорт при псориазис, важно е да изберете дейности, които са щадящи както за кожата, така и за ставите. Упражненията с ниско въздействие като плуване са отлични, защото минимизират натиска върху ставите, а водата помага да се поддържа кожата хладна и овлажнена. Йога и пилатес също са полезни, тъй като се фокусират върху гъвкавостта, силата и намаляването на стреса. Освен това ходенето пеша и колоезденето са чудесни възможности за сърдечно-съдово здраве, без да натоварвате прекомерно тялото.

Спорт при псориазис – съвети за правилна грижа за кожата

За страдащите от псориазис е важно да вземат определени предпазни мерки, за да се осигури удобно и приятно изживяване при упражнения. Винаги носете дишащо, влагоотвеждащо облекло, за да предотвратите дразнене от пот. Хидратирайте се адекватно преди, по време и след тренировка. След тренировка вземете незабавно душ и овлажнете кожата с подходящи за целта продукти. Може да се доверите на емолиенти с изчистен състав, които не предизвикват дразнене и възстановяват кожната бариера. Такива са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Ако изпитате някакви пристъпи или дискомфорт, консултирайте се с вашия лекуващ лекар, за да коригирате съответно тренировъчната си програма.

Още полезна информация при псориазис

Лекарите специалисти от програма Псоралек предоставят както физическа, така и емоционална подкрепа на страдащите от псориазис. Те помагат на пациентите да преодолеят дискомфорта и да живеят пълноценно, и без страдание. Програмата е специално създадена с ясна цел – да осигури на засегнатите здравна и морална подкрепа, от която имат нужда. Посетете платформата на програмата и задайте въпросите си още сега чрез формата за онлайн консултация със специалист. Разгледайте цялата налична актуална информация за кожното заболяване и терапевтичните методи за овладяването му.

borola