Болка при псориазис – позната ли ви е? Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което предизвиква прекомерно образуване на кожни клетки и появата на възпалени, червени участъци, покрити с дебели люспи. Въпреки че болката не винаги е първият симптом, който свързваме с псориазиса, много хора страдат от различни форми на болка, свързани с това състояние. Болката може да варира от физическо дразнение на кожата до по-дълбока такава в ставите при свързани състояния като псориатичен артрит. В тази статия ще разгледаме причините, видовете болка при псориазис и начините за нейното управление.

Какво причинява болка при псориазис?

Болката при псориазис често е резултат от възпалението и дразненето, които съпътстват образуването на плаките. Кожата в засегнатите участъци може да стане изключително чувствителна, сърбяща и болезнена при допир. Това води до чувство на парене или натиск, особено при по-тежките форми на заболяването. Лющенето на кожата и появата на пукнатини също могат да допринесат за болката, особено ако кожата стане суха и се напука в дълбочина.

Псориатичният артрит пък засяга около 30% от хората с псориазис. Той причинява възпаление на ставите, което води до подуване, скованост и болка. Ставите могат да станат болезнени и затруднени при движение, като това най-често засяга ръцете, коленете и гръбначния стълб. Болката в ставите може да е силна и продължителна, което влошава качеството на живот на пациентите.

Псориазисът също може да направи кожата по-уязвима към бактериални и гъбични инфекции. Тези инфекции често предизвикват болка и влошават състоянието на кожата, което прави управлението на симптомите още по-трудно.

Видове болка при псориазис

Повърхностна болка – тя е свързана с дразненето на кожата. Много пациенти я описват като усещане за парене или бодежи, които са постоянни и се засилват при допир. Тези симптоми често са резултат от възпалението в горните слоеве на кожата и люспите, характерни за псориазис.

Болка в дълбоките слоеве на кожата – при по-тежките форми на псориазис, болката може да се разпространи в по-дълбоките слоеве на кожата. Това е много по-интензивна болка и често изисква медицинска намеса.

Ставна болка – причинена от псориатичен артрит, различна от кожната болка. Тя е дълбока, пулсираща и често води до сутрешна скованост и затруднено движение. Нелекуваният псориатичен артрит може да доведе до трайно увреждане на ставите и инвалидизация.

Управление на болката при псориазис

Лечението на болката при псориазис обикновено включва комбинация от локални и системни медикаменти. Кремове и мехлеми могат да помогнат за облекчаване на повърхностната болка и дразненето на кожата. За по-сериозни форми на заболяването се използват лекарства като биологични терапии, които намаляват възпалението и спират развитието на псориазиса.

Пациентите с псориатичен артрит често се нуждаят от по-силни медикаменти. Физиотерапията също може да бъде полезна за поддържане подвижността на ставите и намаляване на болката.

Поддържането на кожата добре хидратирана също е от съществено значение за намаляване на лющенето и сърбежа, което на свой ред може да облекчи болката. Използването на овлажняващи кремове, като Липобаза и Нанобаза, които запазват влагата в кожата, може значително да подобри състоянието на пациентите.

Управлението на стреса, редовните упражнения и здравословното хранене играят важна роля в облекчаване симптомите на псориазиса. Стресът е един от основните отключващи фактори за заболяването, така че практики като йога, медитация и дихателни упражнения могат да помогнат за намаляване интензитета на симптомите.

Болката при псориазис може да бъде много разнообразна и да засяга както кожата, така и ставите. Независимо от вида болка, тя може значително да влоши качеството на живот на засегнатите. Въпреки това, съществуват множество начини за управление и облекчаване на симптомите. Редовното посещение при специалист и адаптиране на терапиите според индивидуалните нужди може да помогне на пациентите да се справят по-успешно с това хронично заболяване и да подобрят своя комфорт и благополучие.

Забравете за болката при псориазис

Програма Псоралек предлага иновативни решения за хора, страдащи от псориазис като се фокусира върху комплексното лечение на заболяването. Включително справянето с един от най-неприятните симптоми – болката при псориазис. Тя се фокусира върху най-съвременните методи за терапия с персонализиран подход, отговарящ на индивидуалните нужди на пациента.

Получете лесен достъп до експертна помощ, включително безплатни онлайн консултации. Това е удобен начин за получаване на професионален съвет и отговор на всички въпроси, свързани с псориазиса и болката.

За допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с нас на имейл – contact@psoralek.com.

borola