Използването на алтернативни методи за лечение на псориазис подпомага конвенционалната терапия. Ще се убедите сами в това със следащите редове, в които сме поместили научни данни за ефективността на някои нетрадиционни терапевтични техники за овладяване на кожното заболяване.

Медитация

Неголямо проучване установява по-бързо подобряване на симптомите при пациенти с псориазис, които по време на UVB или PUVA терапия слушат запис на медитация за намаляване на стреса. Ремисията настъпва 1 месец по-рано при пациентите, получили UVB + медитация, отколкото само UVB лечение, и 6 седмици по-рано при пациентите, на които е приложена PUVA терапия + медитация, в сравнение само с PUVA.

Балнеотерапия – един от доказаните алтернативни методи за лечение на псориазис

Проучване сред 740 германци с псориазис, които са лекувани в Мъртво море, установява при 70% от пациентите пълна ремисия на симптомите след 4 седмици.

Специалистите са категорични, че не е необходимо страдащите от псориазис да ходят до Мъртво море, за да се възползват от ефекта на балнеолечението. Те могат да сторят това в голяма част от спа центровете и дори у дома, като загреят водата във ваната и прибавят към нея соли и етерични масла.

Терапия с риби доктори

Този вид терапия, при която се използват дребни дънни сладководни рибки от вида Garra rufa, е открита през 1963 г. в два малки турски града Кангал и Сивас. Бързо набира популярност и в наши дни е широко разпространена из целия свят, включително и у нас.

Терапевтичният ефект на въпросните рибки се обуславя от факта, че те ефективно отстраняват плаките и люспите от повърхностния кожен слой.

Изследване сред близо 70 души с обострен плакатен псориазис (най-разпространената форма на кожното заболяване) установява значително подобрение на симптомите при 72% от пациентите след 3-седмично лечение с риби доктори и ултравиолетова светлина. Освен че е ефективен, приложеният метод е напълно безопасен. Ето защо е напълно обяснимо, че бързо спечелва одобрението на пациентите.

Разберете кой от всички възможни алтернативни методи при псориазис би бил най-добър за вас, като се посъветвате с…

висококвалифицираните дрматолози от програма Псоралек. Задайте своите въпроси, свързани с кожното заболяване, във формата за онлайн консултация тук или отправете лично питанията си по време на преглед. Прегледите се извършват в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в цялата страна. Следете актуалния график на сайта и предварително си запазете час на посочените телефони.

Не се колебайте да се възползвате от предлаганите услуги и да установите траен контрол върху псориазиса! За повече информация позвънете на тел. (+359) 2 983 6211.

borola